Mještani naselja Dolipolje u mjesnoj zajednici Lašva, protestovali su danas, negodujući zbog najavljene izgradnje objekta mesnice Pašalić u neposrednoj blizini njihovih porodičnih kuća. Tvrde da se u sred naselja, nezakonito i bez njihove saglasnosti, namjeravaju izgraditi klaonica i depo za stoku, te da se cijevi za otpadne vode planiraju graditi u neposrednoj blizini dječijeg igrališta.

Odlučni da spriječe takav scenarij, skoro svi mještani sela Dolipolje, potpisali su peticiju u kojoj se protive izgradnji objekta. Kažu da njihova borba traje punih šest mjeseci i da će biti nastavljena. – Nećemo dozvoliti da živimo u smradu i u strahu od zaraze. Uz konsultacije sa advokatom, podnijećemo krivične prijave protiv odgovornih, – ističe jedan od mještana, Enes Pašalić.

Tvrde da je mesnici Pašalić izdata dokumentacija sa friziranim podacima o okruženju objekta. Iz Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona uspjeli su dobiti kopiju dozvole za gradnju, u kojoj je navedeno da je sporna parcela smještena izvan naseljenog područja, a objekat, koji će se graditi na hiljadu kvadratnih metara, označen je kao mala zanatska radnja.

 

 

 

 

Sakib Pašalić s porodicom živi u kući koja je ogradom odvojena od mjesta na kojem će, prema dokumentaciji, biti dovožena stoka. – Ja bih ovdje živio kao u zatvoru, na svega dva metra od prljavog dvorišta. Ljeti neću moći kafu popiti, niti prozora otvoriti. Ja ću se boriti sve do Strazbura. Neću da moje dijete i sutra unuče budu životno ugroženi, – ističe Pašalić.

Mještani Dolipolja i dalje će se boriti za svoje pravo na zdravo životno okruženje. Kažu, znaju u kakvoj državi živimo i nije ih strah da odlučno poruče: NE!

Odgovor vlasnika mesnica Pašalić

Vlasnik mesnica Pašalić, Amir Pašalić, izjavio je za RTV Zenica kako će u Dolipolju biti građena klaonica zanatskog, a ne industrijskog tipa, te da su za ovaj posao pribavljene sve prethodne dozvole, veterinarska, sanitarna, okolinska, urbanistička i građevinska saglasnost.

– Jedini smo u Zeničko-dobojskom kantonu nabavili prečišćivač otpadnih voda, projektovan po evropskim standardima, čiji je kvalitet potvrdila ovlašena kuća IBIS i koji nas je koštao 120 hiljada konvertibilnih maraka. Ne bismo ni razmišljali o takvoj investiciji da prethodno nismo osigurali svu dokumentaciju koja garantuje regularnost u poslovanju i u odnosu prema okruženju tvornice, – ističe Amir Pašalić, dodajući da ovo preduzeće razvija svoje poslovanje u skladu sa standardima u oblasti proizvodnje hrane HACCP i HALAL.

Po njegovim riječima, mještani Dolipolja su se odlučili na proteste na nagovor nekolicine njihovih komšija, koji nisu dobili posao u klaonici, pošto je prethodno dogovoren radni angažman osam stanovnika ovoga mjesta. (S.S.)