Boračke stipendije za sve aplikante koji su ispunili uslove konkursa

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko – dobojskog kantona nastojat će i ove godine, kao što je to bio slučaj i prošle, obezbjediti stipendije svim aplikantima koji su ispunili uslove konkursa, potvrdio je ovo resorni ministar Fahrudin Čolaković.

„Preliminarne liste su završene i dostavljene u ministarstvo. Mi smo prvobitno bili planirali 2,3 miliona maraka za ove namjene, ali s obzirom na broj zahtjeva to ne bi bilo dovoljno, te smo zbog toga izdvojili dodatnih 170.000 maraka tako da ćemo i ove godine stipendirati sve one koji su aplicirali, a ispunili su uslove konkursa. Prema preliminarnim listama to je 2240 studenata i osjetno je blago povaćenja“, kaže ministar Čolaković.
Prošle godine sa područja Grada Zenica bilo je ukupno 523 studenta koji su ostvarili pravo na stipendiju ovog ministarstva.
„Ove godine imamo 540 studenata prema preliminarnoj listi koji su ispunili uslove, te očekujem da će svi dobiti stipendije. Što se sredstava tiče to je oko 600.000 maraka“, naglašava Čolaković.

Fahrudin Čolaković

Sredstva za ove namjene bit će operativna čim se usvoji program utroška sredstava ovog ministarstva što se očekuje na jednoj od narednih sjednica kantonalne Vlade. Budžet ministarstva u ovoj godini iznosi 14,1 milion maraka i do značajnijeg povećanja sredstva došlo je iz razloga usvajanja Federalnog zakona o demobilisanim borcima koji predviđa mjesečnu egzistencijalnu naknadu demobilisanim borcima koji žive u teškim materijalnim uslovima. (Nedžad Glibo)