Od hobija do posla: Alisa Smriko plete i hekla unikatne vunene proizvode

Zeničanka Alisa Smriko (33), mašinski tehničar po struci, bez radnog iskustva u struci, 4 godine bavi se pletenjem i heklanjem jer je kako kaže, to je naučila još u djetinjstvu i uvježbavala ruku.

Kako nema posao u struci, svoj fokus je stavila na izradu unikatnih vunenih proizvoda. To je nešto što joj doprinosi dopuni kućnog budžeta i omogućuje da ispolji svoju kreativnost. Za brend koji gradi – Bebece-pletece – polako cijela Bosna i Hercegovina i iz mjeseca u mjesec, potražnja za Alisinim proizvodima raste.

„Bilo bi lijepo kada bih pronašla posao u struci ali do tada ne želim prepustiti stvari slučaju i zbog toga sam potražila druge načine i izvore zarade“ – rekla je Alisa koja u ponudi ima pletene i heklane proizvode: pape, kapice, trakice, šalove, dekice, igračke.

„Kao mala sam voljela da pletem i uvježbavala sam ruku za to. Kada sam zatrudnila i bližio se porod, a termin je bio u decembru, sjetila sam se da je meni i mojim sestrama mama plela pape, džempere, kape, šalove… i uvijek smo imale nešto unikatno i drugačije od druge djece. Tako je u meni proradila želja da i ja za svoje dijete naprvim nešto što će nositi ili ako ništa više, ostati za uspomenu. Međutim, nisam se mogla zaustaviti 😊. Svaki put kada na Pinterestu ugledam nešto novo, ja sam morala to da napravim i sa svakim radom je rasla ljubav i zelja za još“ – rekla je Alisa i napomenula:

„Da ne radim ovo, vjerovatno bih se bavila nekom drugom kreativnošću. Sestre i ja smo uz majku naučile da kreiramo i  uz malo mašte i truda napravimo od ničega nešto.“

U početku je Alisa svoje radove poklanjala, a potom je dobila ogromnu podršku onih koji su prepoznali vrijednost njenih proizvoda, pa je odlučila javnosti pokazati čime se bavi i putem društvenih mreža ispromovisati svoje radove.

Ona se vodi parolom – HOĆU, MOGU, MORAM i ističe da je tvrdoglava, uporna, odgovorna, osjećajna i darežljiva.

Naročito je ponosna na prvu heklanu igračku – zeca visine 1 metar.

„Ponosna sam na sve svoje proizvode zato što se ne vodim nikakvim šemama i nemam apsolutno predstavu kako “tačno” treba da izgleda neki proizvod. Iznenadim sebe i druge“ – rekla je Alisa čije radove možete pogledati na Facebook stranici Bebece-pletece https://www.facebook.com/Bebece-Pletece-292483424699998/

„Planiram poraditi na promociji i brendiranju i tome da moji radovi budu prepoznatljivi. Također, proširiću svoj asortiman i ovo pretvoriti u ozbiljan posao“ – rekla je Alisa.

 

Piše: Ajna Dedić/Agencija ZEDA