ZENICA: Naučno-stručna konferencija o prevenciji ovisnosti o kockanju

U organizaciji Operativnog tima Rijaseta islamske zajednice u BiH za borbu protiv kockanja i Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici, danas je priređena naučno-stručna konferencija na temu „Mogućnosti Islamske zajednice u BiH u prevenciji ovisnosti o kockanju“.

Na Konferenciji učestvuju zvaničnici Rijaseta, muftije, direktori Uprava, predstavnici Vlade ZDK, rektor i prorektori Univerziteta Zenica, kao i dekani, te direktor škola.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, prof.dr. Muharem Adilović je podsjetio da je kockanje širi društveni problem i fenomen kojim se moraju pozabaviti svi segmenti društvene zajednice.

“Kocka u suštin i znači gubitak a ne dobitak, radi se o kompleksnom problemu kojem se mora stručno prići i zahtijeva kontinuiranu borbu protiv ovakvih poroka”, – ukazao je dekan Adilović.

U Zavodu za bolesti ovisnosti ZDK podsjećaju da su se pojedinci zbog ovog problema do sada obraćali psihologi i psihijatru.

“Ove godine smo kroz sistematizaciju odlučili formirati poseban odjel koji će se isključivo baviti kockom, igrama na sreću i klađenjem”, – ističe direktor Zavoda, dr. Amir Čustović.

“Kada ljudi uđu u tu patologiju i ne mogu kontrolisati svoje nagone i porive, onda se u suštini radi o poremećaju jednog dijela mozga koji je odgovoran za funkcionisanje nagonskog nivoa i kada taj dio padne i izgubi kontrolu, osobe funkcionišu čisto nagonski”, – pojašnjava dr. Čustović.

“Jedini koji nešto ozbiljno može poduzeti je država, sa različitim mjerama”, smatra prof. Izet Čamdžić, glavni imam Medžlisa Zavidovići.

“Islamska i ostale vjerske zajednice se time uopćeno bave, o tome sam ranije govorio. Ono što nama treba je funkcionalan sistem, država koja će biti sposobna zaštititi svoje građane od tih devijacija, a ovdje je riječ o kocki”, – naglašava Čamdžić.

(Šerif B.)