“Zlatna groznica” u BiH: Rudnici u Varešu vrijedni milijarde maraka?

Kompanija “Adriatic Metals”, koju je podržao i kanadski milijarder Erik Šprot, namjerava u Bosni i Hercegovini napraviti dva velika rudnika.

Na dva rudnika srebra i zlata u Varešu namjeravaju, prenose britanski mediji, potrošiti 137 miliona funti (308 miliona KM), što bi im u periodu od 15 godina moglo donijeti zaradu od 1,2 milijarde funti (2,7 milijardi KM).

Vrijednost kompanije se procjenjuje na 290 miliona dolara, a od četvrtka bi se njihovim dionicama trebalo početi trgovati na Londonskoj berzi s ciljem prikupljanja novca potrebnog za investiranje. Taj novac namjeravaju prikupiti do kraja naredne godine.

Izgradnja prvog rudnika je predviđena na proljeće 2021. godine, dok bi izgradnja drugog rudnika trebala početi 2028. godine.

“Adriatic Metals” još od maja 2018. godine provodi istraživanja u varešu s ciljem pronalaska zlata, srebra i baznih metala.

Dosadašnji rezultati su pokazali da se na ovom području nalazi skoro dvostruko više zlata nego što se ranije mislilo, odnosno 8,6 grama po toni iskopanog materijala, te čak 332 grama srebra.

Takođe, na drugom presjeku dugom 42 metra na dubini od 222 metra pronađeno je 5,7 grama zlata, 245 grama srebra, a u tlu su nađeni cink (14,1 posto), olovo (8,4 posto), bakar (1,4 posto) i barit (34 posto) na tonu materijala.
Izvori: Mondo.ba/ Faktor.ba