Široko čelo u jami “Raspotočje” uskoro u funkciji

„Široko čelo“ u jami „Raspotočje“ Rudnika mrkog uglja Zenica (RMUZ) ponovo bi trebalo biti stavljeno u funkciju 15. decembra, što će omogućiti i duplo veću proizvodnju u tom pogonu – kazao je u razgovoru za Fenu v.d. direktora tog rudnika Edin Pašić.

„Komornom“ metodom te dijelom iz procesa čišćenja prostorija u kojima se nalazi „široko čelo“, a koje su poplavljene u junu mjesecu ove godine, u toj se jami trenutno iskopa oko 17.000 tona uglja mjesečno. Pogon „Stara jama“ iskopa oko 16.000 tona mjesečno.

“Nikada nije, barem ja i većina rudara-komorata to nismo doživjeli, bila teža situacija u RMUZ. Bilo je teških situacija, ali ovakva nikada nije bila. Mi smo od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i vladajućeg društva Elektroprivrede BiH dobili zadatak, ali to je, prije svega, naša zadaća, da drugačijim odnosnom i rezultatima, pomognemo sebi. Ako svi damo svoj doprinos, s ove dvije jame, RMUZ ima budućnost i može pozitivno poslovati”, uvjeren je Pašić, koji je na period od šest mjeseci imenovan 1. oktobra.

On ističe da je, s druga dva člana Uprave Društva, dobio zadatak da do 15. decembra provede Plan urgentnih mjera za prevazilaženje teškog stanja, koje imaju za cilj stabilizaciju stanja te povećanje proizvodnje. U tom je procesu, a nakon još jednog štrajka u oktobru, trajno zatvoren nerentabilan pogon – jama „Stranjani.

“Zbog svih problema, nismo u mogućnosti ostvariti planove iz trogodišnjeg i godišnjeg plana, ali je sadašnja proizvodnja u skladu s Planom urgentnih mjera. „Elektroprivreda“ nam doznačuje nedostajuća sredstva, avansno nam plaćaju ugalj, koji ćemo im mi isporučiti u narednom periodu. Time nam je omogućeno da isplaćujemo plaće”, kaže  Pašić.

Smanjenjem na socijalno prihvatljiv način sadašnjeg broja radnika od 1.435 za oko 350, Pašić ističe da bi mogli pozitivno poslovati i s proizvodnjom od 50.000 – 54.000 tona. To bi trebali ostvarivati već početkom naredne godine, nakon uvođenja u pogon širokog čela u jami „Raspotočje“.

Upravo jučer (6. decembra), raspisan je konkurs, za koji su dobili posebnu saglasnost Vlade FBiH, za prijem 85 radnika, ali to neće utjecati na povećanje broja zaposlenih. Upravo tolikom broju radnika, naime, 31. decembra istječu ugovori o radu na određeno vrijeme.

“Neki od tih ljudi rade šest mjeseci, neki dvije godine. Oni sigurno imaju potrebno iskustvo, ali ne mogu reći da će imati prednost za prijem, jer se na konkurs mogu prijaviti svi nezaposleni. O tome će odlučivati komisija za prijem”, napominje Pašić.

Zenički rudnik će 21. decembra, na Dan rudara, svečano u penziju ispratiti 44 radnika, što predstavlja, prirodnim odlivom broja zaposlenih.

“Imamo i drugih odlazaka. Tako su nas, samo u protekla tri mjeseca, 35 radnika napustila na vlastiti zahtjev. Neki su otišli u inostranstvo, neki su se snašli u građevinskim firmama, a vrijeme će pokazati da li će trend odlaska biti nastavljen. Za sada nam to ne predstavlja problem”, kaže Pašić.

Nakon zatvaranja jame „Stranjani“, 54 radnika ostala su radno angažovana na provjetravanju jame te izvlačenju opreme, koja će biti iskorištena u preostale dvije jame, a i ti će radnici vremenom biti preraspoređeni u druge pogone.

Veliki problem u poslovanju zeničkom rudniku predstavlja i dug za doprinose, koji je davno premašio 100 miliona KM pa je 100-njak radnika, pod prijetnjom tužbi, uputilo i zahtjev za uplatu doprinosa, koje je zenički rudnik do sada uplaćivao prilikom odlaska u penziju.

Direktor Pašić, koji ističe da su neki u međuvremenu povukli zahtjeve, nada se da će svi radnici odustati od tužbi te im dati priliku da završe započeti posao na konsolidaciji. On napominje kako imaju 310 radnika sa smanjenom radnom sposobnošću, odnosno invalida, od koji je samo njih 97 zadobilo povrede na radu, a još dvojica profesionalna oboljenja.

Preostalih 27 invalida su ratni-vojni invalidi iz proteklog rata, a 184 radnika povrede je zadobilo van posla ili su oboljeli. Prosječna plaća zaposlenih u RMUZ u prvih deset mjeseci ove godine iznosila je 1.132 KM.

izvor:FENA/Akta.ba