Bh. pulmolozi oragnizovali stručni simpozij u Zenici

Respiratorno udruženje u Bosni i Hercegovini organizovalo je danas u Zenici stručni simpozij kojem su nazočili mnogobrojni bosanskohercegovački pulmolozi. 

„Nedorečeno u vezi sa hroničnom opstruktivnom bolesti pluća“, bila je središnja tema današnjeg događaja, na kojem su, između ostalih, svoja iskustva i dojmove prenijeli prof.dr. Bakir Mehić i dr. Aida Mujaković.

Medicina svakodnevno ide krupnim koracima naprijed, stoga se saznanja od prije tri godine, danas smatraju skoro pa zastarjelim. S obzirom na to da, nažalost, nemaju svi profesionalci mogućnost usavršavanja u stranim zemljama, niti pristup profesionalnim svjetskim bazama podataka, Respiratorno udruženje u Bosni i Hercegovini trudi se svojim članovima, putem seminara, omogućiti uvid u novine i dostignuća u dijagnostici i tretmanu hronično opstruktivne bolesti pluća“, kazao je ovom prilikom za portal Zenicainfo.ba prof.dr. Bakir Mehić, šef Klinike za plućne bolesti i tuberkulozu „Podhrastovi“ u Sarajevu.

Svojim kolegama, dr. Mujaković podrobnije je izložila svoja saznanja u vezi sa upotrebom neinvazivne ventilacije u hroničnoj opstruktivnoj bolesti pluća.

Radi se o entitetu koji je kod nas relativno malo upotrijebljen, ali koji, u svakom slučaju, u budućnosti, u respiratornim intenzivnim njegama mora naići na širu primjenu, te se mora jasnije primjenjivati“, poručila je dr.Aida Mujaković, specijalista pulmolog.

Jedan od danas istaknutih problema s kojima se suočavaju pacijenti oboljeli od respiratornih bolesti jeste i činjenica da se ne nalaze svi lijekovi potrebni za njihovo liječenje na esencijalnim listama, uslijed neujednačenosti esencijalnih listi po bh. kantonima.
(Lamija Pojskić)