Godišnjica slijetanja na mjesec, obilježava se i u Muzeju Grada Zenica

Pola vijeka od čovjekovog slijetanja na mjesec, koji se ove godine obilježava globalno, i Muzej Grada Zenice predočava prigodnim programom koji je namijenjen mladoj publici. Projekat je podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji i trajat će do nove godine.

Misija Apola 11, slijetanje čovjeka na mjesec i slavne riječi Neila Armstronga, „ovo je mali korak za mene ali veliki za čovječanstvo“, svoj mali kutak sjećanja ima od prošle sedmice u Muzeju grada. Svakodnevno se emituje dokumentarni film o letu čovjeka na mjesec i organizuju edukativno kreativne aktivnosti za zeničke osnovce. Tu su i fotopaneli gdje mališani mogu da se fotografišu kao astronauti ili u raketi.
„U toku radionica učenici su izradili zvjedzdice sa svojim imenom a pravili smo i privjeske za ključeve sa raketicama i astronautima i mnogo se zabavili“, kaže Lejla Agić, muzejska pedagoginja.

Kreativne radionice za učenike organizuju se u dogovoru sa školama i mališani su do sada, kaže Lejla Agić, oduševljeni programom.

“To su sve stvari koje su nama bliske i interesantne i koje se na jedan kreativan i edukativan način mogu predstaviti“, napominje Agićeva.

Za učenike je obezbijeđen globus, model sunčevog sistema, magnwtnu ploču i druga pomagala koja su interaktivni sadržaj kojim se možete igrati ali i nešto naučiti.

Ovaj, kako ga u Muzeju zovu „astronautski program“, biće otvoren do kraja godine.
(Danko Travar)