Kako pripremiti automobil za zimske uslove?

Bez obzira na vremenske uslove, od 15. novembra do 15. aprila naredne godine sva motorna vozila u BiH moraju imati obaveznu zimsku opremu. Da biste automobil pripremili za zimu, sa pripremama krenite na vrijeme, savjetuju iz servisa.

Automobil je najbolje pripremiti na vrijeme, kažu u servisima koji ovih dana imaju pune ruke posla. Ono što je najvažnije, jesu dobre gume. „Kako dolaze novije generacije automobila sve više se vozači opredjeljuju posebno za zimske, odnosno ljetne gume, što je potpuno ispravno a i po zakonu. Zavisno od dubine džepa, ljudi se češće odlučuju na jeftinije varijante ali naša preporuka je, ukoliko je moguće, da vozači zbog vlastite sigurnosti kupuju skuplje gume.

Standardne gume koštaju od 60 do 130 KM, a akumulatori se mogu kupiti od 110 do 210 KM, što su ujedno i najveći izdaci. Od ostale zimske opreme, a i zbog vlastite sigurnosti potrebno je posjedovati lanac, pregledati rashladnu tečnost i antifriz, te metlice i brisače, ističu u servisu.

Kao i svake godine iz kantonalnog MUP-a obavještavaju da su kazne za neposjedovanje adekvatne zimske opreme koja je zakonski obavezna od 15. novembra do 15.aprila, 100 za fizičke, a 500 KM za pravne osobe. Iz MUP-a   najavljuju i pojačane kontrole svih učesnika u saobraćaju.(B.D.)