Rekordnih 111.212 inspekcijskih nadzora u devet mjeseci

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) Anis Ajdinović izjavio je da su u rekordnih 111.212 inspekcijskih nadzora u devet mjeseci 2019. godine utvrdili 3.891 prekršaj i izdali prekršajne naloge u iznosu 5,48 miliona KM.

Na pres-konferenciji FUZIP-a u Sarajevu, Ajdinović je rekao da su u istom periodu van prometa stavljene robe u vrijednosti 915.237,63 KM, a odbijeno je i pet zahtjeva za uvoz.

Dodao je da je u prvom ciklusu pojačanih inspekcijskih nadzora, od 18. marta do 21. jula, utvrđeno 3.230 prekršaja i izdati prekršajni nalozi u iznosu 4,5 miliona KM, te izrečeno 1.066 upravnih mjera od kojih se 175 odnosi na mjere privremene zabrane rada.

– U istom periodu, Federalna uprava za inspekcijske poslove je, u saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, evidentirala 4.055 radnika nacrno – rekao je Ajdinović.

Potcrtao je da borba protiv sive ekonomije podrazumijeva borbu protiv njena tri glavna pojavna oblika – neizdavanje fiskalnih računa, evindentiranje i suzbijanje rada nacrno, te suzbijanje nelegalnog prometa robe.

Također, Ajdinović je najavio da će FUZIP nastaviti voditi evidenciju o prodaji robe sumnjivog kvaliteta, neovlaštenoj prodaji robe i usluga, kao i na suzbijanju prometa visokotarifne robe.

Ivana Jusufbegović iz Federalne uprave za inspekcijske poslove istakla je da je, u okviru kontinuiranog provođenja redovnih inspekcijskih nadzora u rudnicima u FBiH, FUZIP 24. septembra započeo sveobuhvatne inspekcijske nadzore u RMU Banovići.

Navela je da su u toku inspekcijskih nadzora u RMU Banovići uočeni brojni nedostaci u skoro svim oblastima rada, te je konstatovano da ranije naložene upravne mjere za otklanjanje nedostataka nisu u potunosti realizovane.

Na pres-konferenciji je naglašeno da je u devet mjeseci 2019. federalni tržišni inspektorat izvršio 1.594 redovna nadzora, prilikom kojih je evidentirano 1.415 prekršaja i izdati su prekršajni nalozi od 2,44 miliona KM.

U oblasti zaštite potrošača, u ovom periodu evidentiran je 741 prekršaj, što podrazumijeva izdavanje prekršajnih naloga od 122.706,20 KM i 193 rješenja o otklanjanju nedostataka.