Studio Teatar gostuje u Vitezu

Hit komedija Studio Teatra ove nedjelje gostuje u Vitezu.  Naime, komedija Državni lopov će se odigrati u nedjelju, 13. oktobra a u sklopu manifestacije Kazališni dani u Vitezu. Predstava počinje u 19h.

 “Državni lopov” je komedija Fadila Hadžića, velikog komediografa i osnivača zagrebačkog Kerempuha, a rađena u produkciji Studio Teatra iz Zenice.  Predstava ove godine ulazi u svoju petnaestu godinu igranja, što je čini jednom od najstarijih živih predstava u BiH.

Predstava je jako aktualna, dramaturgija je apsolutno prilagođena današnjem vremenu. Iako je tekst napisan prije više od 40 godina i danas konotira sa društvenim (ne)prilikama jer je sama radnja komada smještena u današnju BiH.

Ovo je komedija o dva zatvorenika u istoj ćeliji, jedan sitni lopov i ljubavna varalica, a drugi “državni lopov”, koji ima povlašten položaj čak i u zatvoru. Pored njih tu je i zatvorski čuvar, koji nema završenu ni osnovnu školu, koji mašta o unapređenju.

Kiki, ljubavna varalica, završio je u zatvoru zbog lažnih obećanja ženidbi. On je 17 puta obećao da ce se ženiti sa 17 različitih žena. Baš te žene su mu došle glave, jer je zbog jedne od njih završio u zatvoru.

Marko, tzv. državni lopov u zatvoru je završio zato što je pronevjerio silne pare, međutim revizijom postupka, on će vjerovatno biti brzo pušten na slobodu, jer naravno našla se neka rupa u zakonu. Njih dvojica i čuvar Jozo, na vrlo komičan način pokazuju sliku društva.

Glumačku postavu čine: Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija.

 https://www.facebook.com/StudioTeatar/?ref=bookmarks