U Poslovnoj zoni Zenica 1 položene cijevi za sekundarnu distributivnu gasnu mrežu

U Poslovnoj zoni Zenica 1 u toku je polaganje cijevi za sekundarnu distributivnu gasnu mrežu, a u sklopu rekonstrukcije saobraćajnica 7,7a i 7b u dužini od 825 metara. Radi se o prvoj fazi izgradnje sekundarnog gasovoda u poslovnoj zoni.

“Sekundarna gasna distributivna mreža u Poslovnoj zoni Zenica 1 izgradit će se kao cjelovit tehnološki sistem, a sastojat će se od polietilenskih cijevi pritiska 3 bara i ukupne dužine od 3.838 metara ukopanih cijelom dužinom u tlo s predviđenim odvojcima na mjestima priključenja korisnika prirodnog gasa”, kaže Sandino Rizvanović, direktor Javnog preduzeća “Zenicagas”.

Plan Gradske uprave Zenica je da se posredstvom “Zenicagasa” realizuje projekat gasifikacije, što će omogućiti da veći dio gradske zone, gdje ne postoji izgrađen sistem daljinskog grijanja, dobije mogućnost korištenja prirodnog gasa kao energenta za grijanje.

“Prirodni gas kao energent ima prednost u odnosu na drvo, mrki ugalj i lož ulje, jer je ekološki prihvatljiv i cjenovno je najpovoljniji energent za korištenje grijanja stambenih i poslovnih prostora, kao i potreba industrijskih i poslovnih zona. U Poslovnoj zoni Zenica 1 stvaramo optimalne uslove za rad postojećih poslovnih subjekata kao i za buduće investitore koji će sada imati apsolutno idealne uslove za biznis. Do kraja godine u planu je i početak projekta izgradnje primarne mreže u jednom dijelu grada”, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Izvođač radova na postavljanju sekundarnog gasovoda u Poslovnoj zoni Zenica 1 je preduzeće “Komgrad-Ze”, dok nadzor radova vrši Javno preduzeće za prostorno planiranje i uređenje “Zenica”.