U oktobru premijera magistarske predstave zeničke glumice Adne Hasanić

Adna Hasanić, mlada glumica, članica ansambla Bosanskog narodnog pozorišta odigrala je i odbranila svoju magistarsku predstavu. Adna je produkt zeničke škole glume iako je svoj studij i master finiširala na Akademiji dramskih umjetnosti Tuzla.

Sa svoje 24 godine, Adna je već iskusna glumica. Iza nje su desetine uloga na DOL sceni i velikoj sceni Bosanskog pozorišta, kao i Teatru kabare Tuzla tokom studija. Titula magistrice glume, kako kaže, za nju je logičan slijed obrazovanja. Kao master tezu odnosno predstavu, izabrala je žanr dokumentarnog teatra. Predstava je rađena u koprodukciji BNP Zenica, Akademije dramskih umjetnosti Tuzla i Teatra kabare Tuzla. “Radi se o predstavi „Meso“ autorice Lane Šarić, a takođe smo napravili konotaciju sa komadom „Zanat gospođe Vormer“. Obje priče govore o prostituciji te nepotpunim i nefunkcionalnim porodicama gdje roditelji zbog vlastitih neostvarenih ambicija žive kroz svoju djecu“, – kaže nam Adna Hasanić.

Za svoje akademske uspjehe Adna se zahvaljuje porodici i ljudima iz zeničkog pozorišta. Pitamo je da li za nju, sa tek 24 godine tek počinje glumačka karijera. “Apsolutno, vaše je da radite dobre stvari i istrajete u tome što je najbolje moguće. Karijere se grade godinama i ništa se ne dešava preko noći pa tako ni moj magistarski i prva uloga na filmu. Pravi rad tek predstoji”, – poručuje Adna Hasanić i kaže kako će ostati vjerna Bosanskom narodnom pozorištu, u kojem je načinila svoje prve glumačke korake.

Premijerna izvedba njene magistarske predstave „Meso“ zakazana je za mjesec oktobar u Bosanskom narodnom pozorištu. (Danko T.)