Moguće povećanje cijena naftnih derivata u BIH

Naftni Komitet u BiH, prateći posljednja svjetska dešavanja i rast cijena sirove nafte uslijed napada na postrojenja jednog od najvećih svjetskih proizvođača nafte u Saudijskoj Arabiji, upozorava da će se globalni trendovi odraziti i na tržište naftnih derivata BiH. 

Naime, nakon napada dronovima na dva naftna postrojenja kompanije Saudi Aramco u Saudijskoj Arabiji, uslijedilo je saopštenje saudijskog Ministarstva energetike da se privremeno prekida proizvodnja na dvije pogođene lokacije.

Najveća saudijska naftna kompanija je tako smanjila proizvodnju za 5,7 miliona barela na dan, što je skoro polovina cjelokupne proizvodnje Saudijske Arabije, odnosno pet posto ukupne svjetske proizvodnje. Ovo je uzrokovalo značajan šok na tržištu i rast cijena sirove nafte početkom trgovanja na svjetskim berzama u ponedjeljak.

Uzimajući u obzir da Bosna i Hercegovina nije implementirala mjere iz Direktive EU 2009/119/EC, čiji je cilj osiguranje dostupnosti nafte u slučaju krize, a koje se tiču obaveze držanja obavezne rezerve nafte i naftnih derivata, u količini minimalno 90 dana prosječnog neto uvoza ili 61 dana prosječne dnevne potrošnje, regulatori tržišta nemaju mogućnost da utiču na predstojeći rast cijena kao poslijedice globalnog rasta cijena sirove nafte.

S druge strane, distributeri ne mogu da utiču na cijenu sirove nafte na globalnom tržištu, odnosno cijenu po kojoj se rafinerije od kojih zavise snabdijevaju ovom sirovinom, te posljedično nemaju značajan uticaj ni na veleprodajnu i maloprodajnu cijenu na BiH tržištu naftnih derivata.

Naftni komitet u BiH izražava nadu da rast cijena na tržištu neće potrajati, te da će u kratkom vremenskom roku doći do stabilizacije globalnog tržišta sirove nafte, a posljedično i maloprodajnog tržišta naftnim derivatima u BiH. Ovim putem pozivamo sve relevantne institucije da, u cilju izbjegavanja sličnih situacija u budućnosti, zajedničkim snagama napravimo nove napore koje bi za cilj imale implementaciju mjera iz Direktive EU 2009/119/EC.
Izvor: Vijesti.ba