Završena 509. manifestacija “Dani Ajvatovice”

Svečanim programom, učenjem Kur'ana, obraćanjem Reisu-l-uleme, Muftije travničkog i ajvativičkom dovom, završena je 509. manifestacija “Dani Ajvatovice”.

Ajvatovica, najstarije dovište bosanskih muslimana, danas je najveća tradicionalna vjersko-kulturna manifestacija Bošnjaka, koja se obilježava kao “Dani Ajvatovice”.

Tradicionalni ceremonijalni dio Ajvatovice, počeo je paradom konjanika i pješadije. Bajraci, konji, tekbiri, ilahije, bili su sastavni dio duha Ajvatovice. Značajno je napomenuti da se program u povodu manifestacije “Dani Ajvatovice” iz godine u godinu obogaćuje i obuhvata različite sadržaje, i održava se na različitim lokacijama, pa pored vjerskog, tu su i brojne kulturne i sportske događaje u više gradova: Travniku, D.Vakufu, Bugojnu, G.Vakufu, Jajcu i Livnu, a centralna manifestacija se naravno održava u Pruscu sa tendecijom da u narednom period “Dani Ajvatovice” prerastu u “Festivalske dane Ajvatovice”.

Danas se Prusac zove svojim tradicionalnim imenom. Kažu da je Prusac i sveto mjesto, možda i najveće svetište muslimana u Evropi. U Pruscu ljudi žive mirno sve do mjeseca juna kada u njihov grad dođe na hiljade posjetilaca. Razlog posjete ovom gradu je tradicionalni obilazak Ajvatovice kao dovišta, simbola bosanske duhovnosti.

U Ajvatovici se osvjedoćio i legendarni Ajvaz dedo koji je nakon velike žeđi čije su posljedice ugrožavale opstanak mještana odlučio da se moli Bogu za dar vode. Prenosi se da je Ajvaz dedo molio Boga punih četrdeset jutara te da se upravo četrdesetog jutra velika stijena nadomak mjesta počela tresti i da se na kraju raspukla. Na radost žitelja i Ajvaz dede kroz stijenu je potekla voda, a čitavim krajem se proširila legenda koja i danas živi u narodu. Voda Ajvaz dedinog izvora nije nikada prestala teći, pa je sjećanje na Ajvaz dedu postalo svojevrsna tradicija muslimanskog stanovništva u Bosni i Hercegovini pa i šire.

Podsjećamo da je i Radio – televizija Zenica napravila reportažu sa konjanicima iz Brčkog, koji su se po drugi put uputili na put dužine od 250 kilometara, a istu možete naći na našoj stranici Zenicainfo.ba, te You Tube kanalu RTV Zenica. (Maid Dizdarević)