“Batonove priče” izmamile suze u Gornjem Vakufu

U okviru manifestacije “509. Dani Ajvatovice” koja ove godine živi pod motom “Ponosni na svoju vjeru, tradiciju i domovinu”, Muftijstvo travničko je u saradnji sa KPS “Baton” Zenica organizovalo promociju knjige “Batonove priče”.

U izuzetnom ambijentu Islamskog edukacionog centra “NUR”, Gornji Vakuf, u utorak večer, 25. juna, nakon uvodnog obraćanja domaćina promocije, glavnog imama Hidajeta ef. Polovina, brojnoj publici su knjigu predstavili njeni junaci, mr. Amir Ismić, mr. Fuad Dedić, novinar Sinan Gluhić i autor Said Šteta, književnik i novinar, uz moderaciju mlade Nudžejme Ismić.

Maestralna izvedba ilahije “I nebo i zvijezde” violonistica, Amine Džinalić koja svojom muzikom odavno prelazi granice BiH, i Nafije Ibrišimović, bila je samo uvertira u recital Ajše Luković, odlomka iz priče “Šahovski put ratnika sa Jalije”.

Kako je junak ove priče, Ahmed Senahid Karlić bio dio publike sa svojom suprugom i dvoje zlatne djece, emocije su jednostavno potekle i pretvorile se u bujicu suza skoro svih prisutnih. Bila je to još jedna potvrda da je ova “karavana protiv zaborava” koja sa knjigom čuva najbolje sinove naše domovine Bosne i Hercegovine i podstiče druge, kako to autor na kraju svog izlaganja reče, da se ne smijemo stidjeti naših junaka, nego biti ponosni, kako je i sam ponosan na junake svoje knjige.

“Vratimo se sebi i svojoj vjeri. Učimo, zapisujmo i pamtimo, jer zaborav  je bolest” zaključio je autor. Još valja istaći da je predsjednik “Batona” mr. Amir Ismić uručio skromnu novčanu donaciju sinu Jasminke Topić, inače šehidske porodice, koja se se bori sa teškom bolešću.

Iako udruženje “Baton” nije na budžetu, osjećaj za čovjeka, uz ljubomorno čuvanje naše svijetle prošlosti, biće i dalje opredjeljenje, koje će kroz promocije knjige i svoje prepoznatljive tribine ovo udruženje nastaviti njegovati.

Ovom petnaestom promocijom po redu, “Batonove priče” su potvrdile da i nakon dvije godine od izlaska iz štampe, isto osvajaju publiku i bude emocije. Uz prigodan poklon, te večeru i napitak koji je priredio domaćin, i kroasane sarajevske pekarske industrije “SPRIND” za sve prisutne, nastavljeno je druženje do kasno u noć. (Said Šteta)