Gradonačelnik Kasumović primio predstavnice Udruženja djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti ZDK

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović održao je sastanak sa predsjednicom i članicama Udruženja djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti u Zeničko-dobojskom kantonu.

Udruženje je osnovano s ciljem poboljšanja statusa djece i mladih oboljelih od dijabetesa.

Tom prilikom predsjednica Upravnog odbora Udruženja Elma Prnjavorac upoznala je gradonačelnika Fuada Kasumovića o aktivnostima i problemima sa kojima se susreću. Prema njenim riječima problemi su posljedica neadekvatnog pristupa ovakvim pacijentima u samom sistemu zdravstvene zaštite.

Kao jedan primjer navela je nedostupnost savremenih aparata za mjerenje šećera bez uboda, kao i nedovoljan broj trakica za mjerenje šećera koje pokriva zdravstveno osiguranje.

Također, predsjednica i članice Udruženja su izrazile zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalaze djeca i mladi oboljeli od dijabetesa u ZDK, te odnosa Zavoda za zdravstveno osiguranje Federacije BiH i Zeničko-dobojskog kantona prema ovoj kategoriji.

Istakle su da su susjedne zemlje već zamijenile trakice senzorima.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je iskazao spremnost Gradske uprave Zenica da pomogne djeci i mladima oboljelim od dijabetesa u Zenici.

Grad Zenica ima senzibilitet prema socijalnim kategorijama. Podržat ćemo koliko god smo u mogućnosti naše najmlađe sugrađane, kako bismo im omogućili da što lakše podnesu svakodnevne medicinske tretmane“, rekao je gradonačelnik Kasumović.

Ukazao je na potrebu da se ovo pitanje riješi institucionalno.