Akademik Najetović gost edukativne tribine

Akademik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti i Evropske akademije nauka, prof. dr. Džemal Najetović, bio je gost večerašnje edukativne tribine Udruženja „Baton“ Zenica, koja je priređena u ljetnjoj bašti „Preporoda“.

Akademik Najetović govorio je na temu „Implikacije novog geopolitičkog okruženja na mir i sigurnost zapadnog Balkana“.

“Mi smo kolateralna šteta nepravednih politika koje se vode  spram ove države”, istakao je prof. Najetović, slikovito citirajući izreku „vika na vuka, a lisica jede meso“.

“Svi narodi u BiH trpe štete od, na primjer, nepriznavanja Kosova, kojeg je priznalo više od polovine zemalja svijeta. Zbog ovoga, Kosovo je Srbiji i BiH uvelo carine i trpimo enormne štete”, ukazao je dr. Najetović.

Komentirajući aktuelna dešavanja u regionu gost tribine je ustvrdio da nema prekrajanja granica, te da je Evropska unija ozbiljan projekat.

“Da je ona htjela, dozvolila bi da se formira na primjer velika Srbija, velika Hrvatska ili velika Albanija”, dodao je akademik Najetović.

Kao znak zahvalnosti i poštovanja zenički slikar Abdulah Hodžić uručio je profesoru Najetoviću poklon sliku sa motivima Vranduka. (Šerif Babić)