FOTO: Tužna godišnjica stradanja devet civila u naselju Crkvice

Na današnji dan 1993. godine devet civila smrtno je stradalo od ispaljene neprijateljske granate u zeničkom naselju Crkvice, a tim povodom danas su se kod spomen ploče, podigute u znak sjećanja na ove Zeničane, okupili mještani ove mjesne zajednice i predstavnici Komisije za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti Grada Zenice. Odata je počast palim žrtvama i položeno cvijeće kod mjesta njihovog stradanja.

„Obilježavamo još jednu godišnjicu stradanja naših komšija ovdje ispred zgrade tzv. „petokrake“ , a do dan danas ti zločini nažalost nisu procesuirani“, ističe Haris Islambegović, član Savjeta  mjesne zajednice Crkvice.

„Danas se navršava 26 godina od stradanja nedužnih civila u nesretnom ratu, a među njima su bile generacije od 8 do 88 godina, i za ovaj zločin još nikad niko nije odgovarao“, navodi Adnan Zuban, predstavnik gradske Komisije za obilježavanje značajnih datuma i događaja, poručujući da se nijedan zločin ne smije zaboraviti, a da svaki izvršilac i nalogodovac mora biti procesuiran i odgovarati za svoja nedjela. (Vesna Jovanović)