Tribina “Batona”: Hamdija Abdić Tigar govorio o legendarnoj akciji oslobađanja Velike Kladuše

„Operacija Tigar – sloboda 94.“  bila je tema edukativne tribine, koju je sinoć u bašti „Preporoda“ u Zenici organizovalo zeničko Udruženje ratnih vojnih invalida „Baton“.

Gost predavač bio je pukovnik Hamdija Abdić, zvani Tigar, bivši komandant 502 viteške brigade Petog korpusa Armije Republike BiH i dobitnik najvećeg priznanja Zlatni ljiljan.

Tribina je organizovana u cilju očuvanja tekovina odbrane od agresije na našu zemlju i očuvanja sjećanja na događaje i ljude značajne u toj odbrani, a operacija Tigar iz 1994. godine značila je veliki uspjeh za Armiju RBiH, jer je razbila snage Fikreta Abdića i zauzela Veliku Kladušu i teritoriju Zapadne Bosne.

„Bila je to vojno obavještajna operacija, tokom koje je grupa nas ubačena u redove Fikreta Abdića, kada smo ih naveli da krenu na Bihać, a operacija je trajala od feruara 94. do sredine jula iste godine, kada smo uspjeli da izvučemo masu oružja od njih, da razotkrijemo njihove saradnike i na kraju da oslobodimo Veliku Kladušu“, priča pukovnik Hamdija Abdić, zvani Tigar, bivši komandant 502 viteške brigade Petog korpusa Armije Republike BiH.

„Ova akcija i Peti korpus je nešto čime se Bihać ponosi i večeras sam ovdje da dam podršku našem komandantu Hamdiji Abdiću, ali i ljudima iz zeničkog „Batona“, jer ovo što rade zaista je izvanredna stvar, i mi ćemo vidjeti da ovo što je dobro i mi od njih precrtamo“, izjavio je Šeuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, koji je prisustvovao javnoj tribini. (Vesna J.)