Prezentacija rezultata projekta “Povećanje sigurnosti u školama”

U organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK, u Zenici je danas održana prezentacija završetka projekta „Povećanje sigurnosti u školama“, čiji je glavni cilj bio edukacija učenika starijih razreda osnovnih škola i prevencija vršnjačkog nasilja.

Projekat je realizovan od početka februara na prostoru ZDK, a u 74 osnovne škole, u njihovim centralnim i područnim odjeljenjima, obavljene su edukacije i interaktivne radionice, koje su obuhvatile više od 1.700 osnovaca. U sklopu edukacija i radionica sa manjim grupama učenika o negativnim ponašanjima učenika, načinima njihovog prepoznavanja i prevencije razgovarali su ovlašteni i obučeni službenici Uprave policije kantonalnog MUP-a i timovi Službe za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

„Kantonalni zavod za javno zdravstvo ovog Instituta praktično je lider u pokretanju akcije rješavanja gorućeg problema, neprihvatljivog ponašanja omladine i vršnjačkog nasilja u školama, koja predviđa uključenje svih članica društvene zajednice, počev od djece, njihovih roditelja, škola, policijske uprave , te nadležnih ministarstava, socijalnih ustanova itd, jer samo zajednički možemo doprinijeti rješavanju ovog vrlo složenog problema“, ističe doktor Fadil Šabanović, načelnik Službe za školsku higijnu  Instituta.

“Zahvaljujući jednom proaktivnom pristupu i izraženom senzibilitetu za ovu vrstu problematike Uprava policije MUP-a ZDK zajedno sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane je sprovela ovu akciju i projekat, koji će, ubijeđeni smo, dati jednu novu dimenziju i kvalitet u djelovanju i postupanju policijskih službenika, ne samo u kontekstu povećanja sigurnosti djece u školama,  nego i u kontekstu dokumentovanja i prveniranja nezakonitih ponašanja, u kojima žrtve mogu biti djeca”, navodi Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK. (Vesna Jovanović)