Pravilna ishrana tokom perioda visokih temperatura

Pravilna i zdrava ishrana je od velike važnosti za svakog čovjeka.

Svako godišnje doba nosi sa sobom određene prehrambene navike tako i ljeto, ono što je najvažnije jeste da slušamo svoj organizam.

Tražili smo savjet više i posjetili Institut za zdravlje i i sigurnost hrane Zenica, te porazgovarali sa nutricionistkinjom Majom Trifković.

„Ljetni period je karakterističan jer imamo izobilje svega, sezonskog voća i povrća i sve to treba iskoristiti maksimalno. Naglasak treba staviti na uzimanje dovoljno tečnosti, jer se znojenjem gubi dosta vode i to je prirodan način kako rashladiti svoje tijelo, treba također konzumirati lakše probavljivu hranu. Prehrana treba da bude bogata žitaricama, mahunarkama, supama, fermentiranim mliječnim proizvodima koji su izvor proteina“, ističe Maja Trifković.

Maja Trifković

Ono što bi trebalo izbjegavati prilikom vrućina su alkoholna, gazirana i zaslađena pića, zato što dodatno dehidriraju organizam.

„Suhomesnati proizvodi, masno meso, roštilj, prženja u dubokom ulju treba izbjegavati iako je to dio naše tradicije u Bosni i Hercegovini ili barem da se roštilj zamjeni sa zdravijom varijantom poput bijelog mesa ili ribe“, kazala je Trifković.

Sa svježom sezonskom salatom i domaće pravljenim sladoledom  ne možete pogriješiti, i ono što je bitno jeste da je sve to trenutno aktuelno i na našoj pijaci, a i prodavnicama. (Azra Dizdar)