Novoimenovani direktor KfW-a posjetio JP ViK

Novoimenovani direktor Ureda KfW-a u Sarajevu, dr. Adam Drosdzol boravio je danas u posjeti Javnom preduzeću “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Zenica.

Gospodin Drosdzol u razgovoru sa direktorom JP “ViK” Emirom Pašalićem i njegovim saradnicima upoznao se sa aktivnostima na realizaciji Projekta prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u našem gradu.

Njemački “KfW” je za ovaj projekat vrijedan oko 20 miliona eura, donirao 13.516.696,89 eura bespovratnih sredstava, o čemu su ugovor potpisali gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i sada već bivši direktor KfW-a Matthias Schmidt-Rosen.

“Uz manje, rekao bih obzirom na vrijednost i veličinu projekta, očekivane administrativne probleme, projekat se odvija dinamikom koja zadovoljava sve strane učesnice u njegovoj realizaciji, o čemu smo informisali gospodina Drosdzola. KfW ima dobru saradnju sa Zenicom i Javnim preduzećem Vodovod i kanalizacija i ona će biti nastavljena i u narednom periodu, sve s ciljem poboljšanja uslova života stanovništva i zaštitite okoliš u Zenici i okolini”, izjavio je Emir Pašalić, direktor JP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Zenica.

Sredstva od 13.516.696,89 eura koja je Zenici donirala Njemačka razvojna banka KfW i 4.750.000 eura doniranih od strane švicarskog “Secoa” za realizaciju Projekta prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda, najveća su poslijeratna grant sredstva koja su osigurana jednoj lokalnoj zajednici u BiH.