Danas počeo upis u prve razrede srednjih škola na području ZDK

Prema Planu Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport na prostoru ZDK u prve razrede 36 srednjih škola, koliko ih je na teritoriji ovog kantona, a bez opština Usora i Žepče, koje nisu u nadležnosti ovog Ministarstva , u školskoj 2019./2020. godini predviđen je upis ukupno 167 odjeljenja, odnosno 3.668 učenika.

„U odnosu na prošlu godinu to je 12 odjeljenja manje, ali je ovo realniji broj za upis, jer smo pratili broj učenika, koji su završili deveti razred u osnovnim školama na prostoru ovog kantona“, pojašnjava Srđan Matković, viši stručni saradnik za srednje i obrazovanje odraslih u resornom kantonalnom Ministarstvu.

Na prostoru Grada Zenice u narednu školsku godinu planiran je upis 1.394 učenika u 65 odjeljenja u ukupno 12 zeničkih srednjih škola. Među njima najveći broj učenika moći će se upisati u Mješovitu srednju školu „Mladost“ 242 i Mješovitu industrijsku školu 198 učenika, zatim po 132 učenika u Mješovitu srednju školu, Tehničku školu i Medicinsku školu, 110 učenika u Ekonomsku i Prvu i Drugu gimnaziju, a potom slijede i ostale srednje škole u Zenici.

Konkurs za upis srednjoškolaca u prvi razred na prostoru ZDK u narednoj školskoj godini počinje od sutra, 18. juna, a trajaće u četvorogodišnjim školama do 25. juna, te u trogodišnjim do 28. juna.

Kandidati koji se opredijele za upis u srednje umjetničke i vjerske škole polagaće i praktični dio prijemnog ispita, koji je planiran u tim školama za 25. juni u 9 sati.(Vesna Jovanović)