FOTO: Protest mještana naselja uz rijeku Bistričak, policija nije dozvolila blokadu puta

Nekoliko desetina mještana četiri mjesne zajednice Bistričak, Jastrebac, Vukotići i Šerići održali su proteste kod privatne mini hidrocentrale pored rijeke Bistričak, zbog nedavnog oštećenja glavne putne komunikacije uzrokovane kako kažu nesavjesnim odnosom vlasnika hidrocentrale.

„Glavni problem je kvar koji se pojavio prilikom pethodnog nevremena od prije par dana, kada je pukla cijev od mini hidrocentrale. Došlo je do velikog oštećenja ceste a izvođač koji je zadužen za popravak, pravi još veću štetu. Svaka kiša nam zablokirra put te je 5000 ljudi odsječeno od Zenice“, navodi Fehim Mehić, član Savjeta MZ Jastrebac.

Mještani ovih mjesnih zajednica u jednom trenutku su i blokirali saobraćaj, ali reakcijom policije i razgovorom sa organizatorima, protesti su mirno nastavljeni. Predsjednik MZ Bistričak Hasan Halilović ističe da je poblem jako složen, te da je ugroženo oko 5000 stanovnika.

„Put je ugroženiji nego što je bio prije same eksplozije cijevi. Iskopan je krater dubine preko 5 metara, radovi se sporo realizuju i ne ide u pravcu kakvom želimo. Izvođač nema sluha za nas i za ovu tešku situaciju“, dodaje Halilović.

Hasan Halilović, predsjednik MZ Bistričak

Današnjem protestu se  niko od nadležnih i pozvanih institucija nije odazvao, a mještani najavljuju nove proteste, blokade i radikalnije mjere. (Maid Dizdarević)