Međunarodni atletski miting u Zenici

Ljubitelje atletike u Zenici i BiH sati dijele do početka Desetog međunarodnog atletskog mitinga Zenica 2019.

Na atletskim poligonima Kamberovića polje u toku su završne tehničke pripreme. Zenički hram kraljice sportova spreman je da ugosti atletičare i atletičarke iz 25 zemalja, ukupno 152 učesnika. Prema najavama organizatora ovogodišnje izdanje biće po mnogo čemu specifično.

„Pripreme su u završnoj fazi, ostali su samo još detalji a upravo detalji daju cjelokupnu sliku o cijeloj manifestaciji. Uglavnom one ciljeve koje smo sebi postavili, očekujem da smo ih ispunili. To će nam sutrašnji dan i potvrditi. Računamo da ćemo organizovati najbolji miting do sada, jer nas jubilej to i obavezuje”, izjavio je na današnjoj press konferenciji Suad Kaknjo, predsjednik Organizacionog odbora mitinga.

Prvo ime mitinga je svjetski poznata altetičarka Ivana Španović, vlasnica največih svjetkih medalja. Kugla, disk u obje konkurencije, 800 m, 100 m prepone samo su neke od disciplina u kojima će učestvovati svjetski poznata imena atletike. Iako atletičari tempiraju formu za Svjetsko prvenstvo u Dohi početkom oktobra, raduje dobra forma zeničkih zvijezda: Amela Tuke, Dejana Mileusnića, Abedina Mujezinovića i Mesuda Pezera.

“Ne želim danas mnogo da obećavam i da pričam. Sutra ću pokazati koliko vrijedim. Biću zadovoljan da bacim svoj lični ovosezonski rekord. Moj cilj je da pobijedim samog sebe i da ispunim Olimpijsku normu 21,10 m na svom stadionu pred svojom publikom”,poručio je najbolji bh bacač kugle, Mesud Pezer.

Miting će početi u 15,30 sati disciplinom kladivo za žene. Ceremonija svečanog otvaranja manifestacije je u 17 sati. Nakon toga u 17,25 na programu je kugla, dok je veliko finale mitinga u 18,30 sati kada počinje trka na 800 m. Ulaz na Deseti međunarodni atletski miting Zneica 2019 biće slobodan. (Mirsad Pripoljac)