PD Čolan: Održan 4. Memorijalni planinarski pohod “Semir Arnaut”

Danas je održan 4. Memorijalni planinarski pohod „Semir Arnaut“.

Pohod je sastavni dio Programa „Dana šehida Grada Zenice“ koji tradicionalno organizuje Medžlis Islamske zajednice Zenica u saradnji sa Organizacijom porodica šehida i poginulih boraca Zenica, a koji se ove godine poklapa i sa Danom šehida BiH u znak sjećanja na prvog šehida-poginulog pripadnika Armije Republike BiH s podučja Zenice, koji je sa još tri saborca poginuo u deblokadi Drivuše. Nakon okupljanja u Perinom Hanu, održan je čas istorije, nakon čega se krenulo prema planinarskom Domu na Čolanu. Učesnicima su se na startu obratili gradonačelnik Fuad Kasumović, Nihada Husejnagić, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, te Džemal ef. Salkić, imam džemata Nur Han.

Lijepo vrijeme izmamilo je veliki broj učesnika ovog pohoda. Iz Perinog Hana krenulo je 60 planinara i planinarki dok je iz drugih pravaca na Dom na Čolanu stiglo još oko 40 učesnika. Svi su oduševljeni organizacijom, stazom i društvom.

„Idealno je. Planinarim već dugi niz godina i član sam Vedra, Tajana, Željezare,  ali je PD Čolan nešto novo, što nam daje nove mogućnosti. Perin Han –Čolan je neobično ali je posebno, a interesantan je i povod zbog koga smo ovdje“, kazao je jedan od učesnika Enes Imamović.

Njegovo mišljenje dijele i ostali učesnici pohoda.

„Ja sam na Čolanu svake godine najmanje deset puta. Hodam često po planinama. Ovo je zvanična putanja i pohod povodom Dana Šehida. Za mene je posebna vrijednost što na Čolanu ima veliki broj raznih trava koje koristim za čajeve. Samo PD Čolan je novo i ono je za mene pitomo, dobri su ljudi i dobro se slažemo“, kazao je iskusni planinar Zajko Šibonjić.

Za organizatora pohvale učesnika su povod da istraje na ovoj manifestaciji i održi tradiciju obilježavanja značajnih datuma.

„Četvrtu godinu zaredom organizujemo pohod Semir Arnaut, u saradnji sa Medžlisom islamske zajednice Zenica, i organizacijom šehida i poginulih boraca grada Zenica i podršku Gradske uprave. Ovoga puta smo posebno počašćeni od Džematskog odbora Nur Han, osvježavajućim napitcima i hranom. Trudimo se da čuvamo sjećanje na najznačajnije datume iz perioda 92-95 godina, a ujedno da to ukombinujemo sa posjetama planinama u okolini Zenice“, izjavio je portal Zenicainfo.ba  naš kolega Sinan Gluhić, predsjednik PD Čolan.

Organizator je za sve učesnike obezbjedio tradicionalni planinarski ručak.U poslijepodnevnim satima planiran je povratak u Zenicu.