Obilježen Dan Općinskog suda Zenica, “Justicijska lenta” za Smaju Šabića

Na skromnoj svečanosti povodom Dana Općinskog suda u Zenici, istaknutim radnicima i sudijama dodijeljene su nagrade i priznanja za rad i trud koji su pokazivali tokom protekle godine, radeći i više od preporučene norme, kako je istakla ovom prilikom Dijana Ajanović, predsjednica Suda .

„U prošloj godini riješeno je 99.703 predmeta, s prosječnim trajanjem postupka od 295 dana, a od početka godine do 31. maja riješeno je 37. 903, što pokazuje da radimo kao da smo u punom sastavu a nedostaje pet sudija, koji su opravdano odsutni“ , dodaje Ajanovićka. Justicijsku lentu za 2018. godinu dobio je doktor pravnih nauka, sudija Smajo Šabić, predsjednik parničnog odjeljenja koji u ovom sudu radi već deset godina. „U današnjem vremenu jako teško je napraviti balans i raditi časno svoj posao, te ova današnja nagrada i priznanje od velikog su značaja jer su poruka svim mladim ljudima da se ipak u ovoj zemlji isplati biti pošten i časno raditi svoj posao“, kazao je sudija Šabić.

Dodijeljeno je još nekoliko priznanja za uspješan rad istaknutim radnicima Općinskog suda, kao i zahvalnica spoljnim saradnicima koji su na bilo koji način doprinijeli uspješnom radu ovog Suda. Jedan od njih je i Mirza Kovač koji već tri godine radi na poslovima prijema u Sudu. „Kao nekom ko je mlad i po godinama starosti i staža, meni puno znači ova nagrada i ona je samo podstrek da nastavim časno, pošteno i dostojanstveno raditi svoj posao“, kazao je Kovač.

„Žao mi je što danas ne mogu objaviti da je građevinska dozvola za dogradnju zgrade izdata, ali mogu reći da to očekujemo uskoro. Nakon dogradnje  očekuje se i popuna osam nedostajućih sudija, tako da ćemo konačno dočekati vrijeme kada ćemo sve moći presuditi u razumnom roku“, kazala je na kraju press konferencije Dijana Ajanović, predsjednica Općinskog suda u Zenici.  (Belinda Dorić)