NK Fortuna kroz omladinske selekcije okuplja preko stotinu mladih nogometaša

Ovogodišnju  takmičarsku sezonu u Kantonalnoj ligi Nogometni klub Fortuna okončao je na šestom mjestu sa 17 bodova.

Za amaterski klub, koji se uglavnom samofinansira, ovo je solidan uspjeh. Uz senoiorsku ekipu i Fortunine mlađe selekcije uspješno se takmiče u Ligama nogometnog saveza ZDK-a. I pored niza problema uspjevaju opstati na nogometnoj sceni.

„Veliki uspjeh je da smo uopšte uspjeli završiti ligu i da nikome nismo ostali dužni. To je podstrek da nastavimo dalje. Fortuna se uglavnom finansira od članarine i pomoći roditelja. Imamo par sportskih prijatelja koji nam pomažu. Moram naglasiti i dio finasijske pomoći od Grada Zenica i ZDK-a. Najzaslužniji za uspjeh i opstanak su treneri koji rade volonterski. Nadam se da će dobri ljudi prepoznati naš rad i da će nam pomoći u budućnosti“, kaže Semir Kobić, predsjednik skupštine NK Fortuna.

Semir Kobić, trener NK Fortuna

Entuzijazam i ljubav prema nogometu održava na okupu više stotina dječaka svih uzrasta. Nekada je Zenica imala pet klubova koji su se takmičili u Kantonalnoj i Drugoj ligi/Borac, Željezničar, ZSK, Rudar, Nemila, sada su sa seniorskim selekcijama aktivni samo Nemila i Fortuna. Mogućnost za napredak i kvalitetniji iskorak Kobić vidi u udruženim snagama i boljoj međusobnoj saradnji klubova i radu sa mladim talentima.

„Fortuna je dostigla svoj maksimum. Za nešto više trebamo pomoć. Politika  se uvukla u sve sfere života pa i u sport. Mi se trudimo da budemo iznad toga. Danas imamo problem kojeg u moje vrijeme nije bilo. Odrastali smo uz nogomet. I kako smo rasli postajali smo ozbiljniji i trudili se da napredujemo. Danas imamo problem da veliki broj dječaka nakon što prođe početne selekcije prestaje sa treniranjem. Taj problem je naročito izražen kod juniorskih selekcija. Djeca danas provode više vremena uz mobilne telefone i kompjutere, a ne na sportskim terenima“, zaključio je Kobić.

Tri selekcije NK Fortuna  sutra  putuju na međunarodni turnir u Austriji, u Gracu. Na poziv zeničanina koji radi i živi u Austriji  Semira Tihića, od 7. do 11. juna učestvovaće sa tri selekcije na međunarodnom turniru uz selekcije iz BIH, Hrvatske, Austrije i Srbije.(Mirsad Pripoljac)