Pročitajte nekoliko savjeta za efikasno učenje

Ispitni rokovi su na pomolu, a stres kod studenata raste. Na koji način i koju metodu iskoristiti za najefikasnije učenje. Mi vam donosimo nekoliko savjeta koji vam mogu olakšati pripreme ispita.

Različite su metode koje studenti koriste pri pripremi ispita, kao što je čitanje na glas, metoda pisanja i podvlačenja, ali na iznenađenje mnogih, najnovija istraživanja pokazuju da ove metode i nisu baš najučinkovitije, pogotovo jer većina studenata ih ne koristi na pravi način.

Također, najčešće greške dešavaju se u samom planiranju procesa učenja, a podrazumijeva „kampanjsko učenje“, odnosno odlaganje do zadnjeg časa, gdje po prirodi čovjeka dolazi do panike i nedostatka vremena.

Ključni savjet je sigurno dobra organizacija i priprema. Tu se može ubrojiti dijeljenje razdoblja učenja na više kraćih umjesto jednog “maratonskog” učenja, kao i korištenje flash kartica i probnih testova.

Pored najboljih i najgorih metoda učenja, psiholozi su pokazali i ostale metode koje možete isprobati, kao što je zamišljanje slika na osnovu pročitana teksta, kao i postavljanje pitanja “Zašto”? prilikom učenja i detaljnog objašnjenja svake lekcije samom sebi prilikom ponavljanja.

Svaki profesor će vam savjetovati da s učenjem krenete odmah nakon što je gradivo obrađeno, odnosno da učite redovno, s razumijevanjem.  Nakon učenja bi bilo dobro ići spavati kako bi se naučeno gradivo pohranilo u našu memoriju. (Mehida Spahić)