Poštenjačina Mirsad Šahinović: Sa obrazom čuvam svoju nafaku

Naš sugrađanin Mirsad Šahinović postao je senzacija u Zenici ali i šire. Nakon što je pronašao čak 16. 000 KM, za njega nije bilo dvojbe šta da napravi.

„Nakon što sam pronašao kovertu, stao sam za svoj štand sa knjigama i primjetio u blizini čovjeka koji traži nešto po džepovima, prišao sam mu i pitao ga šta to traži, a on je rekao da je izgubio kovertu“, pojašnjava Mirsad, te nastavlja dalje: „Pitao sam ga kakva je koverta, on kaže plava, odmah sam shvatio da je to ono što sam ja pronašao i vratio sam mu je uz šalu da meni ide 10%“.

Mirsad je također rekao da su mnogi portali prenijeli pogrešnu vijest da mu čovjek nije ponudio nagradu, ali je Mirsad to demantovao: „Gospodin mi je odmah ponudio 10% od ukupnog iznosa, ali ja to nisam htio prihvatiti, jer ja sa obrazom čuvam svoju nafaku“.

Veličina  Mirsada ogleda se u njegovom odnosu prema najmlađim sugrađanima, kod kojih je već postao prepoznatljiv tako što djeci dijeli bombone, a Mirsad uz osmjeh dodaje: “Otrgnu se od roditelja radi moje bombone u kojoj poklanjam i svoje srce“.

Čika Mirsad, kako ga zovu naši sugrađani ima 59 godina i živi od 50 KM mjesečno, pored toga  prodaje knjige na štandu u zeničkom naselju Londža. Šahinović je ratni vojni invalid, ranjen u ruku i godinama je na birou.

„Koliko god da prodam, odnosno zaradim, dobro je. U ovoj državi ne smiješ ništa moliti, pa tako nisam ni ja. Naši političari mnogo su uradili za omladinu, dosta su ih zaposlili, ali u Evropskoj uniji. Na birou sam 20 godina, po struci sam metalostrugar“, ističe on.

U mladosti je studirao pravo i došao do četvrte godine u Sarajevu, kada je silom prilika morao prekinuti studij. Ne sumnjamo da bi uspješno dijelio pravdu da je na kraju stekao diplomu pravnika.

Ljudi poput Mirsada Šahinovića zasigurno trebaju biti primjer svima nama, a posebno mladim generacijama, kako treba da se odnose prema drugima, a i prema samim sebi.(Mehida Spahić)