FOTO: Studenti Pravnog fakulteta obilježili Dan bijelih traka u Zenici

Studenti Pravnog fakulteta u Zenici danas su, mirnom šetnjom i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju Kameni spavač, dostojanstveno obilježili Dan bijelih traka.

Dan kada je odlukom tadašnje opštinske vlasti, stanovnicima nesrpske nacionalnosti u Prijedoru, maja 1992. godine, naređeno da na svoje kuće objese i postave  bijele čaršafe ili zastave, a pri izlasku iz svojih domova, oko ruke stave bijelu traku.

Studenti su sa bijelim trakama na svojim rukama, natpisima i otiscima ruku u znak 102 ubijene djece, minutom šutnje i učenjem Fatihe, odali počast svim nevinim i stradalim žrtvama u Prijedoru.

„Kao akt sjećanja i suosjećanja mi smo danas na svojim podlakticama nosili bijele trake i na svojim transparentima smo imali oslikane dlanove djece koji ne predstavljaju samo simbol progona, nego i simbol trajne borbe protiv fašizma, diskriminacije i poricanja zločina. Ovo je poruka da se nikad ne zaboravi i ne ponovi ovakav zločin što je i cilj ovog događaja“, poručila je Ema Drinić, studentica i jedna od organizatorica.

Ema Drinić, studentica

„Ja sam ponosan na studente Pravnog fakulteta u Zenici, koji su odlučili da ovu manifestaciju organizuju. Činjenica da se studenti jedini u Zenici prisjećaju ovog zločina daje na težini ovog mimohoda“, dodaje doc. dr. Ajdin Huseinspahić, oganizator događaja.

doc. dr. Ajdin Huseinspahić

Mimohodu i skupu su se obratili doc. dr. Ajdin Huseinović, zatim doc. dr. Enis Omerović, a studenti su pored čitanja imena i prezimena stadale djece, građanima i prolaznicima stavljali bijele trake. (Maid Dizdarević)