Prodaja parcela u Poslovnoj zoni Zenica 1

Zenička razvojna agencija ZEDA, objavila je posljednji Javni poziv za prodaju parcela u poslovnoj zoni Zenica 1, dok je javno otvaranje svih pristiglih ponuda zakazano 6. juna, po određenoj satnici, obzirom da je u pitanju veći broj parcela.

Cilj pokretanja Javnog poziva je inicijativa samih privrednika ali i preduzeća koja su već dio ovog procesa.

Pored novih privrednika, tu su i naše kako ih zovemo startup firme, a to su preduzeća koja godinama već postoje i koje bi u narednom periodu trebale izaći iz našeg inkubatora, a razlog je povećanje proizvodnje, potreba za novim radnicima i dodatnim prostorom. U prethodnih nekoliko mjeseci smo dobili oko 19 pisama interesa na kojima su iskazane potrebe privrednika, te na bazi analize tih pisama smo zapravo pokrenuli ove aktivnosti, ističe Senad Pašalić, direktor ZEDA-e.

Iz agencije navode da su nakon jednog perioda stagnacije, prve značajnije prodaje parcela bile u 2018. godini, kada je 10 investitora kupilo 11 parcela, te su to prvi pozitivni pomaci.

U svakom slučaju u ovom trenutku u zoni, pored našeg inkubatora koji okuplja 38 firmi imamo i 47 privrednih subjekata tako da sa novim prodajama očekujemo da će to biti minimalno 20-ak, dakle, zona se razvija u svakom pogledu i smislu, dodaje Pašalić.

Namjena poslovne zone jeste da podrži proizvodne djelatnosti, to jest djelatnosti koja otvaraju nova radna mjesta, generiraju nove poslove, generiraju proizvode sa višom dodatnom vrijednošću tako da određena vrsta prioriteta pripada proizvodnim djelatnostima.

Zona u ovom trenutku zapošljava negdje oko 1.500 radnika u svim subjektima koji djeluju u poslovnoj zoni i profil tih subjekata je različit, ali moram biti iskren, preko 80 procenata njih su proizvodne firme, kazao je Pašalić.

Zenica ima odličan geostrateški položaj u kontekstu evropskih integracija i međunarodne komunikacije, a poslovna zona Zenica 1 se nalazi uz sami centar grada, dok preko glavne gradske magistrale omogućava direktni pristup magistralnom putu M-17 i koridoru Vc – autocesti na udaljenosti od 8,5 km. (Maid Dizdarević)