Predstavljena zvučna mapa Zenice

Udruženje Naša djeca promovisalo je danas, u okviru obilježavanja Dana muzeja, projekat zvučne mape, kojim se na temelju pisano – usmenih zapisa o zeničkim istorijskim znamenitostima, kao i legendama o staroj Zenici, predstavljaju najznačajnije turističke lokacije, predanja i kulturno naslijeđe ovog grada.

Zenica je projektom „If stories could walk, if cities could talk“, koji Udruženje Naša djeca realizuje u partnerstvu sa Tačkom komunikacije iz Beograda i SEGA organizacijom iz Prilepa, postala prvi bosanskohercegovački grad sa zvučnom mapom, a među četiri je balkanska grada, uvrštena u interaktivnu platformu, lako dostupnu putem digitalnih uređaja, koja se može naći na adresi zvučnamapabalkana.com.

Cijela baština može biti interesantna, ali je važno kako je interpretirate. Ovo je bio jedan od načina da se u prenošenju informacija ne zadržavamo na suhoparnim istorijskim činjenicama, godinama, brojkama, to ne zadržava pažnju, nego da u prezentaciju lokaliteta, građevina i gradskih legendi, uvrstimo zanimljive audio zapise“, kaže urednik Zvučne mape Zenice, Imran Maglajlić.

Radi se o platformi prvenstveno prilagođenoj mladim korisnicima. Sagovornici u audio zapisima nisu samo istoričari i profesori, tu su i obični Zeničani sa interpretacijama zanimljivih događaja, legendi grada.

Mislim da je ovo jedan medij koji će uspješno komunicirati sa Zeničanima, upoznati ih sa njihovom kulturnom, materijalnom i nematerijalnom baštinom i biti dobar način komunikacije sa gostima ovog grada“, kaže Maglajlić.

Sa pripremom projekta počeli smo prije godinu dana. Beogradska Tačka komunikacije u to vrijeme je već ponudila zvučnu mapu Beograda. Zajedno smo aplicirali za replikaciju mape u Zenici, Prilepu i Pančevu i dobili sredstva kod Western Balkan fondacije. Ovo su tri stara industrijska grada, koji imaju sličnu istoriju. Uslijedili su teoretski i praktični treninzi, kao i tehnička obrada materijala“, kaže Eldin Vrškić, menadžer ovog zanimljivog projekta, koji će, nadaju se u Našoj djeci, biti proširen i na druge bh gradove.

Zenica će putem ovog interaktivnog portala biti predstavljena sa 20-ak multimedijalnih prezentacija. Trenutno ih je osam, a autori su omogućili svima koji to žele i mogu doprinijeti sadržajnosti ideje, da se jave putem mejla: zvucnamapa.zenice@gmail.com. (Sanja Stević)