SENAID BEGIĆ: Cilj optužnice je da me diskreditiraju i kao osobu i kao političara

Senaid Begić

Senaid Begić, zastupnik u ZD Parlamenta FBiH i predsjednik KO SDP Zeničko-dobojskog kantona, komentarisao je u intervjuu za Dnevni-list.ba, nedavno potvrđenu optužnicu Kantonalnog tužilaštva u Zenici, koja ga tereti za zloupotrebu položaja.

Begić je u intervjuu ustvrdio da je cilj optužnice zapravo diskreditacija njega kao osobe i kao političara.

“Ono što je zanimljivo u svemu ovome jeste činjenica da sam putem portala i medija saznao da je Tužilaštvo ZDK protiv mene podiglo optužnicu. Tokom posljednje tri godine, od momenta kada sam poslije četverogodišnjeg mandata direktora ZZO-a ZDK u klasičnom “političkom linču”dobio nezakonit otkaz i poslan na biro za zapošljavanje, ne prestaje “politička hajka” na mene. Ništa ne znači ni činjenica da sam skoro dvije godine zbog tog otkaza bio bez posla, da sam morao tužiti Zavod kako bi bio vraćen na posao, da sam morao imati nepotrebne sudske sporove. Da, u prethodne tri godine sam dobio četiri sudske presude protiv ZZO-a ZDK i Apelaciju na Sudu BiH poslije kojih sam i vraćen na posao u Zavod. Da su u pitanju montirani procesi govori i činjenica da iza nezakonitog otkaza i podnesene krivične prijave protiv mene na osnovu koje je i podignuta optužnica,  stoje iste osobe. To su bivši v.d. direktor ZZO-a Dževad Hamzić i sadašnja direktorica zavoda Mirzeta Subašić. Samo otkazom i izgubljenim presudama njih dvoje su zbog nepotrebnih sudskih procesa, angažiranja advokata, troškova doprinosa, plaća i kamata zavodu napravili štetu od blizu 60.000 KM. Naravno, to su svjesno radili, ali za to kao odgovorne osobe još  nisu odgovarali. S druge strane, kada pitate zašto me tereti optužnica, tu dolazimo do apsurda. Kao direktor ZZO-a ZDK u svom četverogodišnjem mandatu imao sam odgovornost za preko 600 miliona KM. Za vrijeme mandata sam kroz programe zapošljavanja, kroz 12 poslovnica Zavoda zaposlio 178 mladih osoba i rukovodio najvećim finasijskim sistemom u kantonu s preko 150 miliona KM godišnjeg budžeta. Nakon podnesene krivične prijave protiv mene 2016. i tri godine istrage i kontroliranja kompletne finansijske i pravne dokumentacije Zavoda od strane nadležnih u zavodu, Financijske policije, Inspektora Federalne uprave policije (FUP), Tužilaštva ZDK i koga sve ne, dobijam optužnicu u kojoj se teretim za kupovinu i poklon saradnicima šest mobitela po 1 KM, pisanje službenih naloga za korištenje automobila i troškove prijevoza, refundaciju dijelova troškova (30%) jednog liječenja u inostranstvu  i zapošljavanje dvije osobe na upražnjena radna mjesta u Zavodu”.

Begić smatra da je proces montiran i političke prirode.

Što je razlog optužnici, da li on leži u činjenici da sam zbog neopravdanog i nezakonitog otkaza tužio ZZO i imam četiri presude u kojima mu je dosuđen ogroman iznos novca ili je nešto drugo, neke političke igre, nisam siguran. No, kako kaže moj advokat, činjenica je da je ovaj postupak urađen tako brzo. Advokat Bakir Ljubović smatra da je i takva javna objava optužnice, bez da je prethodno dostavljena meni kao optuženom, sramotan čin usmjeren jedino na to da me se dodatno diskreditira i da se izvrši pritisak na Sud. Bakir mi je čak rekao da u 40 godina koliko se bavi ovim poslom, nije zabilježio ovakav pokušaj nečije diskreditacije. Uložit ćemo Prigovor, to je definitivno”, istakao je između ostalog Begić za Dnevni-list.ba.