Zbog blokade računa radnici “Zenicatransa” blokirali stanicu

Zbog blokade svih računa od strane Porezne uprave, Sindikat Javnog preduzeća Zenicatrans danas je zaustavio autobuse i blokirao autobusku stanicu.

Na ovaj korak su se odlučili jer nisu dobili platu i topli obrok. Naime, kako tvrde u Sindikatu, dobili su uvjeravanja od menadžmenta da su im plate i topli obrok uplaćeni, ali da je Porezna uprava skinula sav novac.
“Nakon informacije da su blokirani računi i da je novac od plata i toplog obroka skinut, mi smo se odlučili na obustavu i da ukažemo na probleme koji se godinama gomilaju u ovom preduzeću, a za koje su krivi svi prethodni menadžmenti, svi prethodni direktori, a najmanje radnici”, kazao je Huso Sarvan, predsjednik Sindikata Zenicatransa, i dodao da je trenutna situacija takva da Zenicatrans ne može poslovati, da ne može kupovati gorivo, ne mogu nabavljati autobuse, ne mogu prevoziti radnike i učenike, jednostavno preduzeće ne može funkcionisati.

Po riječima Sarvana, Poreska uprava ima dvostruke aršine prema svim preduzećima. Prema jednim se odnosi na način blokirajte ih odmah, a druge poreske dužnike koji imaju veća dugovanja od njih gledaju kroz prste i dozvoljavaju im rad, izdaju im licence i oni rade bez problema, dok oni svojoj porodoci ne mogu donijeti topli obrok, a kamo li platu, kaže Sarvan.

Pozvao je Poresku upravu da blokira račune Željeznicama Federacije, Rudnicima, GRAS-u koji imaju znatno veća dugovanja od Zenicatransa.
“Obustava će trajati sve do onog dana dok Uprava preduzeća, Gradska uprava i Kantonalna Vlada ne donesu odluku o rješenju pitanja preduzeća Zenicatrans”, kategoričan je Sarvan.

Iz Sindikata su uputili izvinjenje građanima jer, kako kažu, dalje nisu mogli i na ovaj korak su se morali odlučiti.
Ukoliko se ne iznađe rješenje u zakonskom roku, Sindikat će organizovati i generalni štrajk. (Nedžad Glibo)