Koliko će povećanje od 12,5 KM olakšati život penzionera?

Penzioneri nastanjeni u Federaciji Bosne i Hercegovine jučer su počeli primati aprilske penzije. No, ovaj put s jednom iznimkom.

Naime, minimalna federalna penzija povećana je za 12,5 maraka, te će umjesto dosadašnjih 359, iznositi 371,50 KM.  Na samo povećanje, odnosno usklađivanje penzija, Zeničani su reagovali s podijeljenim mišljenjem.

Iako nije Bog zna koliko povećanje, umnogome nam znači. Ležimo, a pare primamo“, kroz osmijeh nam odgovaraju naši sugrađani.

No, bilo je i onih koje ova vijest i nije toliko obradovala.

Povećanje od 12,50 maraka je ništa u odnosu na skuplji životni standard u našoj zemlji. Čim sam ugledao veću penzionu sumu, uočio sam i poskupljenje struje što dovodi do zaključka da su se povećanjem penzija povećale i naše komunalije“, poručuje jedan zenički penzioner.

Troškovi za komunalije, lijekove, hranu i piće pojedincima predstavljaju luksuz, i upravo to navode kao jedan od glavnih razloga njihovog nezadovoljstva. S obzirom na to da se radi o redovnom godišnjem usklađivanju koje je predviđeno novim zakonom, ono se primjenjuje retroaktivno te će uključivati povećanje i za tri prethodna mjeseca. Povećanje se ne odnosi na onih oko 500 penzionera koji primaju najviše penzije, kao ni na osobe koje su penzionisane nakon 1. januara i s iznosima višim od zajamčene penzije koja iznosi 459 KM. (Lamija Pojskić)