Zapažen nastup mladih zeničkih pijanistica na Memorijalu “Matusja Blum”

Mlade zeničke pijanistice i učenice Osnovne muzičke škole Zenica, Farah Hasanović i Hena Hadžić, nastupile su na prestižnom Prvom internacionalnom takmičenju pijanista, Memorijalu Matusja Blum, koje se od 3. do 5. maja održava u Sarajevu.

Organizatori takmičenja su Osnovna muzička škola Mladen Pozajić Sarajevo i Srednja muzička škola Sarajevo, uz pokroviteljstvo Općine Stari Grad Sarajevo.

Takmičenje koje se organizuje u čast jednog od najvećih pijanističkih pedagoga sa ovih prostora, profesorice Matusje Blum, održava se u okviru manifestacije Dani Općine Stari Grad, i usmjereno je prema afirmaciji mladih umjetnika, međunarodnoj kulturnoj saradnji, i proširenju znanja i iskustava.

Učenice OMŠ Zenica nastupile su prvog dana takmičenja, u kategoriji  pijanista rođenih 2008. i 2009. godine. Farah Hasanović, klasa nastavnice Maite Milutinović, je u konkurenciji 37 pijanista, podijelila drugo mjesto sa osvojenih 91,40 bodova, a predstavila se sa programom, G. F. Händel: Menuet a-molJ, Edison: Tema i varijacije „This old man“ i G. Nevada: A Little Dream.

Nastavnica Maita Milutinović i Farah Hasanović

Hena Hadžić, klasa nastavnice Emina Telalović, je u istoj kategoriji u konačnom plasmanu podijelila treće mjesto, sa 86,00 bodova. Hena se predstavila programom, J. S. Bach: Menuet G-dur, Krüger:  AndanteF., Burgmuller: Arabeska.

Hena Hadžić i nastavnica Emina Telalović