Agencija ZEDA proslavila 15. rođendan

Prije tačno 15 godina Grad Zenica (tadašnja Općina Zenica) osnovao je Zeničku razvojnu agenciju ZEDA s ciljem pružanja podrške održivom ekonomskom razvoju grada Zenice, razvoju poduzetništva, pomoći razvoju MSP, te kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta na području grada.

U godinama unazad, projekti uspješno implementirani iz oblasti razvijanja i promocije poduzetništva, kreiranja povoljnih uslova za domaća i inostrana ulaganja u privredu, jačanja konkurentnosti i izvoznih potencijala MSP, izgradnje poduzetničke infrastrukture i ambijenta, uvođenja sistema za kontrolu sigurnosti proizvoda, ekologije – održivi razvoj i energetska efikasnost, ljudskih resursa, turizma i kreativne industrije razlog su za ponos i vjetar u leđa Agenciji ZEDA da i u budućnosti nastavi sa dosadašnjim naporima.

Kombinacija institucionalnih kapaciteta Grada Zenice (javnog sektora) s operativnim sposobnostima razvojnih agencija (ZEDA)  pokazala se kao odličan model za implementaciju i promovisanje lokalnih, razvojnih, ekonomskih strategija.

U ovom trenutku, ZEDA uzima učešće u projektima iz oblasti preduzetništva, konkurentnosti MSP, internacionalizacije poslovanja, promocije investiranja i razvoja malih biznisa, edukacija u oblasti jačanja kapaciteta aktera lokalnog ekonomskog razvoja i razvoja preduzetništva, projekata iz oblasti energetske efikasnosti, razvoja drvnog sektora, kreativne industrije, IT industrije i sl., te kontinuirano radi na pružanju informacija privrednicima o poslovnim prilikama, dostupnim sredstvima (javnim pozivima) i sl. Također, važno je spomenuti da ZEDA aktivno prati potrebe privrede i aktivno djeluje na stvaranju preduslova za internacionalizaciju MSP, te organizuje zajedničke posjete i učešća na međunarodnim i domaćim sajmovima.

ZEDA prepoznaje originalnost poslovnih ideja i svojim resursima potiče razvoj održivog poslovnog okruženja predvođenog modernim društvom.   ZEDA usaglašava potrebe poduzetnika s prilikama tržišta, značajno utječe na kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta i stimuliše razvoj poduzetničkog duha, te je značajna podrška Gradu Zenici u privlačenju investicija.

-„Zajedno sa Gradom Zenicom i Službom za privredu i  upravljanje razvojem u proteklom periodu postigli smo zavidne rezultate i mnogo je toga na šta možemo biti ponosni. Mnogo je uspješno implementiranih projekta iza nas koji su doprinijeli boljem poslovnom ambijentu u našem gradu. Mnogo je realizovanih aktivnosti i puno je novih stvari koje smo pokrenuli. I u budućnosti ćemo nastaviti aktivno djelovanje na pripremi i realizaciji ciljanih projekata poticanja malog i srednjeg poduzetništva i finasijskih poticaja privrednim subjektima grada Zenice s ciljem povećanje broja malih i srednjih preduzeća koja aktivno posluju, unapređenju njihove konkuretnosti, razvoju i inovativnosti na domaćem i inostranom tržištu, zapošljavanju i samozapošljavanju, jačanju ljudskih potencijala, zaštitu okoliša i energetsku efikasnost, jačanju lokalne, regionalne i međunarodne suradnje i kapaciteta za korištenje sredstava EU fondova ali i drugih donatorskih institucija (USAID, SIDA, GIZ, UNDP …). Također, nastojat ćemo u saradnji sa nadležnim službama pri Gradskoj upravi nastaviti aktivnosti na daljnjem unapređenju procedura i efikasnosti rada za potrebe privrednika u svrhu  stvaranje okruženja koje pogoduje otvaranju novih radnih mjesta i privlačenju investicija, te radu i jačanju MSP. Sve dosadašnje aktivnosti u godinama iza nas doprinijele su razvoju našeg grada stvarajući realne pretpostavke za bolji i kvalitetniji život stanovnika i bolje uslove poslovanja” – poručili su iz Agencije ZEDA.