SSS BiH: Okupljanjem ispred “Željezare” obilježen Prvi maj

foto: Ismir Sačak

U borbi za bolja radnička prava i uslove rada, centralnim događajem u Zenici, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine pod sloganom „Rad je važniji od kapitala – Rad stvara kapital“, jutros je okupljanjem ispred zeničke Željezare, obilježio 1. maj, Međunarodni praznik rada.

Ovom prilikom odata je pošta palim borcima i položeno je cvijeće na spomenik poginulim borcima Željezarskog bataljona, a Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, u svom obraćanju, poslao je poruku sa četiri osnovna zahtjeva upućenu izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Federaciji BiH.

„Tražimo utvrđivanje najniže cijene rada na principu 70 % prosječne plate u Federaciji plus topli obrok, regres i naknada za prevoz, tražimo  Zakon o uvezivanju radnog staža, kako bi se radnici koji su stekli pravo na to mogli penzionisati, potom novi Zakon o zaštiti na radu, jer je postojeći iz vremena bivše Jugoslavije, te izmjene i dopune Zakona o štarjku, kao bi radnicima omogućili da iskažu nezadovoljstvo obustavom rada zbog uslova rada i plata“, naveo je Šatorović.

Dio programa obilježavanja Praznika rada bila je i podjela radničkog graha za prisutne. (Vesna Jovanović)