OŠ “Alija Nametak”: Primjer dobre prakse saradnje roditelja, nastavnika i učenika

Vijeće roditelja učenika Osnovne škole Alija Nametak u Peharama iniciralo je zajedničke aktivnosti cijele zajednice na poboljšanju uslova školske nastave i boravku tristotinjak djece i njihovih nastavnika u školskim prostorijama.

Bazari za prikupljanje novčanih sredstava i donacija jedna su od brojnih ideja aktivnih roditelja, koji su do sad doprinijeli aktivnostima Škole na nabavci tehničkih sredstava za nastavu, zamjenu radijatora i opremanju školske biblioteke. Posljednji bazar održan je prije mjesec dana, a prihodima od ove aktivnosti nabavljeno je 150 novih naslova za školsku biblioteku.

„Djeca donesu kolačiće u svojoj režiji, pozovu ne samo nastavnike, ostale učenike i njihove roditelje, nego i komšije, prijatelje. Kolačiće svi rado kupuju, a cijena nije fiksna. Plaća ih se onoliko koliko možete“, priča nam Damira Sivac, predsjednica Vijeća roditelja đaka u OŠ Alija Nametak u Peharama, napominjući da im je cilj da bazare održavaju najmanje dva puta godišnje, za novu godinu i konac školske godine.

Inovativan pristup razvoju ove školske ustanove, sa Vijećem roditelja dijeli i direktorica, Hatidža Dedić. Do sada je urodio uspješno realizovanim inicijativama za utopljavanjem objekta, nabavkom bibliotečke građe, koja se trenutno sastoji od bezmalo 10 hiljada naslova, prelaskom sa sistema grijanja na mazut na ekonomičniji pelet, uređenjem sportskih terena, izgradnjom fiskulturne sale.

„Ne možemo čekati da nam se odobre projekti koje šaljemo na razne strane i po deset-petnaest puta. Moramo raditi zajedničkim snagama“, kaže direktorica Škole, Hatidža Dedić, koja napominje da su iznosi novca prikupljeni na školskim bazarima značajni i da zaista mogu poslužiti za unapređenje uslova nastave.

Osnovna škola Alija Nametak u Peharama, skupa sa područnom školom u selu Jezero, broji 541 učenika iz Gornje i Donje Gračanice, sa Kanala, iz Svića, Ričica i Heca. U cijelom objektu, osjeća se domaća atmosfera, mnogi su elementi iz kućne radinosti prijatelja Škole, mahom učenika, sadašnjih ili bivših. A Vijeće roditelja, na čelu sa Damirom Sivac, primjer je rada ovog neformalnog tijela, kojem je funkcija da radi na povezivanju s društvenom zajednicom i aktivnoj saradnji između roditelja i škole.

Delić i Sivac pozivaju roditelje djece Osnovne škole Alija Nametak, ali i sve Zeničane iz ovih krajeva da im se pridruže na narednom bazaru, koji će biti održan pred Novu 2020. godinu. (Sanja Stević)