“Duša naša balkanska”: Cjelovečernji koncert tradicionalne narodne muzike u BNP-u

U sklopu programa 24. Međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće”, u subotu, 30. marta, 2019. godine, u Bosanskom narodnom pozorištu bit će izveden cjelovečernji koncert tradicionalne narodne muzike pod nazivom “Duša naša balkanska”.

Zeničkoj publici po prvi put će se predstaviti KUD “Abrašević” iz Šabca, i Narodni ansambl “Tandrčak”.

Šabačko kulturno umjetničko društvo je prepoznatljivo u cijeloj Srbiji i regiji, njihov raznovrsni repertoar je prepoznat i od strane Radio Beograda, u čijoj su fonoteci trajno pohranjeni snimci preko 120 pjesama “Abraševića”.

Prepoznatljivi su po izvedbi isključivo izvornih, tradicionalnih pjesama, kao i onih komponovanih u novije vrijeme, ali komponovanih tako da u svakom pogledu muzikom i tekstom doprinose očuvanju najljepše tradicije srpske narodne muzike, kako srpske tako i njima bliskih naroda u okruženju.

Pjesme i kola se izvode isključivo na akustičnim instrumentima. Naročitu pažnju poklanjaju duetima (ženski , muški , mješoviti ), što je sve manje zastupljeno u narodnoj muzici.

Koncert počinje u 19:30 sati.

Sub, 30. 3. 2019. – 19.30Velika scena BNPKUD "Abrašević", Šabac, SrbijaNarodni ansambl "Tandrčak" Cjelovečernji koncert pod nazivom"Duša naša balkanska" Dobro došli…

Gepostet von Mirza Baymerc am Donnerstag, 28. März 2019