“Duša naša balkanska”: Cjelovečernji koncert tradicionalne narodne muzike u BNP-u

U sklopu programa 24. Međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće”, u subotu, 30. marta, 2019. godine, u Bosanskom narodnom pozorištu bit će izveden cjelovečernji koncert tradicionalne narodne muzike pod nazivom “Duša naša balkanska”.

Zeničkoj publici po prvi put će se predstaviti KUD “Abrašević” iz Šabca, i Narodni ansambl “Tandrčak”.

Šabačko kulturno umjetničko društvo je prepoznatljivo u cijeloj Srbiji i regiji, njihov raznovrsni repertoar je prepoznat i od strane Radio Beograda, u čijoj su fonoteci trajno pohranjeni snimci preko 120 pjesama “Abraševića”.

Prepoznatljivi su po izvedbi isključivo izvornih, tradicionalnih pjesama, kao i onih komponovanih u novije vrijeme, ali komponovanih tako da u svakom pogledu muzikom i tekstom doprinose očuvanju najljepše tradicije srpske narodne muzike, kako srpske tako i njima bliskih naroda u okruženju.

Pjesme i kola se izvode isključivo na akustičnim instrumentima. Naročitu pažnju poklanjaju duetima (ženski , muški , mješoviti ), što je sve manje zastupljeno u narodnoj muzici.

Koncert počinje u 19:30 sati.

Sub, 30. 3. 2019. – 19.30Velika scena BNPKUD "Abrašević", Šabac, SrbijaNarodni ansambl "Tandrčak" Cjelovečernji koncert pod nazivom"Duša naša balkanska" Dobro došli…

Gepostet von Mirza Baymerc am Donnerstag, 28. März 2019

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime