Potvrđen sastav nove Vlade ZDK

Sa 20 glasova „za“, 13 „protiv“ i dva „suzdržana“, na današnjoj sjednici Skupštine Zeničko – dobojskog kantona potvrđen je sastav nove Vlade, na čijem čelu će, kao premijer, biti Mirza Ganić iz Visokog, kandidat SDA.

Novi ministri su Dario Pekić, MUP, Nebojša Nikolić, Ministarstvo za pravosuđe i upravu, Josip Lovrić, Ministarstvo finansija, Zlatko Jelić, Ministarstvo za privredu, Arnel Isak, Ministarstvo prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline, Azra Šabanović, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Fahrudin Čolaković, Ministarstvo za boračka pitanja, koji je ovaj resor vodio i do sada, Adnan Jupić, Ministarstvo zdravstva, Spahija Kozlić, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Mirnes Bašić, Ministarstvo za poljoprivredu,vodoprivredu i šumarstvo.

Novi ministri dolaze iz SDA, HDZ, A-SDA i S BiH.

Novi premijer, Mirza Ganić je u ekspozeu naglasio da su prioritetni ciljevi zadržati stabilnost budžeta, stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta, nastavak borbe protiv korupcije, ulaganja u infrastrukturu, kapitalne investicije, kao i ruralni razvoj.

-Ekspoze je obuhvatio sve oblasti za koje je nadležna kantonalna administracija, a konačna namjera je da ZDK postane savremena evropska regija ugodna za život njenih građana.

Prije potvrđivanja Vlade i premijera, po skraćenom postupku većinom glasova usvojen je Prijedlog ovogodišnjeg budžeta kao i Prijedlog Zakona o njegovom izvršavanju, te Finansijski planovi Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje za 2019. godinu. (Šerif Babić)