Upitna realizacija projekta “Plava voda”: Vlada ZDK još nije potpisala ugovor o garanciji

Iako je prvi ugovor o pokretanju inicijative za izgradnju regionalnog vodovoda Plava voda potpisan još 2005., nakon čega su donesene sve potrebne dozvole i postupak koji prethodi operacionalizaciji kredita Evrpske banke za obnovu i razvoj doveden gotovo do kraja, cijeli projekat je u zastoju, jer se čeka na potpise predstavnika Zeničko-dobojskog kantona, istaknuto je na današnjoj press konferenciji u sjedištu Gradske uprave u Zenici.

U Ministarstvu finansija Zeničko-dobojskog kantona je već godinu i po dana Nacrt predugovora o zajmu Evropske banke za obnovu i razvoj, čije je potpisivanje jedan od uslova za efektivnost kredita EBRD-a.

„Na zahtjev Vlade Zeničko-dobojskog kantona, Gradsko vijeće Zenice je prije dvije godine donijelo Odluku o davanju garancije na podugovor između Kantona i Javnog preduzeća Regionalni vodovod Plava voda. Prošlog ljeta usaglašen je i poseban ugovor o toj garanciji, između Grada i Kantona, no on sa strane Kantona nikada nije potpisan“, kazao je ovom prilikom sekretar Gradske uprave, Selver Keleštura.

Direktor Regionalnog vodovoda Plava voda, Ernad Granić, upozorio je da bi sve aktivnosti, koje uključuju više aktera, pa i državu koja je ugovor o kreditiranju projekta Plava voda potpisala još u novembru 2015., mogli pasti u vodu, istakavši da nikome nije jasno zašto je Zeničko-dobojski kanton zaustavio realizaciju generacijskog projekta, vrijednog 44 miliona maraka, kojem je cilj uspostavljanje održivog vodosnabdijevanja za oko 250.000 građana tri općine Srednjobosanskog kantona i grada Zenice.

Na pitanje novinara da li bi zbog ove situacije i kada moglo doći do gašenja projekta Plava voda, Granić je odgovorio: „Dok postoji potreba grada Zenice i dok postoje resursi, projekat neće biti ugašen!“  (Sanja Stević)