Zenički “Đački dom” već 60. godina druga kuća učenicima iz svih krajeva BiH

Povodom 60. jubilarne godišnjice Đačkog doma u Zenici, u emisiji Popodne sa vama gostovao je Ermin Zukić, direktor JU “ Đački dom Zenica”.

Đački dom Zenica ustanova je od posebnog društvenog značaja, u kojoj se obavlja odgoj, obrazovanje, smještaj i ishrana, kulturna djelatnost, tjelesna rekreacija i zadovoljavanje drugih potreba učenika srednjih škola, i jedina je ustanova ove vrste u FBiH.

Ustanova je namjenjena djeci koja pohađaju školsko obrazovanje u Zenici, a udaljena su od svojih domova.

“Naš dom je jedna velika porodica, koja broji 104 učenika. Djeca u domu imaju tri obroka, odgajatelje, ambulantu i svakodnevni nadzor”, objašnjava funkcionisanje i rad direktor Ermin Zukić.

Najbitnija i najvažnija komponenta jeste, da Dom kao takav predstavlja odgojnu i obrazovnu ustanovu, ali prije svega odgovornu.

“Već sada se možemo pohvaliti uspjesima naše djece, nekada stanovnicima đačkog doma, a danas uspješnim sportistima, profesorima, ljekarima, ali što je najvažnije uspješnim ljudima”,– ističe Zukić.

Đački dom u Zenici dom je za učenike iz svih sredina, a najviše djece broji iz Kaknja i Zavidovića. Druga je kuća za učenike iz najudaljenijih kantona naše države, poput Unsko-sanskog. Među najbrojnijim srednjoškolcima su oni koji pohađaju Medicinsku školu.

Učenici sa poteškoćama u razvoju, također su smješteni u Domu, a školu pohađaju na Bilmišću. “Učenici se međusobno pomažu, i to je najvažnije. Činimo sve da ovo mjesto bude što ugodnije za boravak, i bude približno izgledu sobe koju imaju u svojim domovima. U prethodnom periodu u Đačkom domu je promjenjena sva stolarija, ormari i kreveti. Nekada ih je bilo sedam u sobi, a sada imaju po dva kreveta. Kada je u pitanju obrok, obzirom da je doručak, kako kažu najvažniji, uveli smo švedski sto, sa raznovrsnom ponudom”, navodi Zukić.

Kada su planovi u pitanju, direktor je otkrio da u budućnosti žele napraviti sportski teren, objekat koji će biti u sklopu ove ustanove. Odbojkaška sekcija Đačkog doma je učesnik Malih olimpijskih igara, a prošle godine su osvojili drugo mjesto.

“Prednost domskog života jeste druženje, upoznavanje, sticanje prijateljstva, lakša socijalizacija. Želimo našoj djeci osigurati ugodan i siguran boravak u domu, te pokušati im nadoknaditi odsustvo porodice, koliko je to moguće,” – poručio je na kraju direktor Zukić. (Nejra Mustafić)