Među domaćinima, Tuzlaci prvi put posjetili Čimburijadu

Zenička čimburijada ove godine okupila je nešto manji broj posjetioca nego ranijih godina. 

Mnogi sugrađani svoje šatore i tende, postave dan ranije kako bi na današnji dan dočekali izlazak sunca. Za razliku od prošle godine, vrijeme je danas u “službi” svih onih koji su se danas odlučili veseliti uz čimbur, roštilj i muziku.

– Koliko smo dugo ovdje, ja ne pamtim, a svake godine dolazimo. Svake godine je isto, ponekad neko odustane, ali ipak se skupimo 21.marta. Bude nam drago što je došlo proljeće, kazao je Fuad Pojskić, jedan od Zeničana, kojeg smo zatekli na Kamberovića polju.

– Čimburijada, sama riječ govori da je u pitanju rađanje, nešto što se u Zenici dešava tradicionalno. Jutros sam imao priliku razgovarati sa svojim ocem, koji je kazao da su njega nekada davno puštali s posla, kako bi poranio na ovaj dan, naložio vatru i pripremio sve. Mi planinari, počeli smo sa ovom tradicijom odmah poslije rata, a ova tradicija nije poznata samo u našem gradu, nego i u regionu i svijetu, kazao je Ramo Šeper.

Čimburijadi je prisustvovao i gradonačelnik Kasumović, koji je sa Naserom Salčinovićem, u kazan od 1500 jaja, dodao još dva, kazavši da je ovo divna tradicija Zeničana, te da je treba podići na viši nivo. Gradska uprava pružit će punu podršku kako bi se Čimburijada brendirala.

– Inače sam sam iz Puračića, Tuzlanski kanton. Došao sam ovdje sa prijateljima, kako bi vidjeli šta je Čimburijada, jer smo davno čuli za ovu manifestaciju Zeničana, ali nismo imali prije priliku doći, kazao je Zebulon Pinkas, jedan od Tuzlaka. (Delila Suljić)