Zenica postaje najpoželjnija destinacija za investitore

Prema podacima kojima raspolaže Služba za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenica, u proteklih godinu i po dana u Zenici je otvoreno oko 2.600 novih radnih mjesta, a u proteklih 12 mjeseci registrovano je 77 novih privrednih subjekata.

“Cilj nam je Zenicu učiniti najpoželjnijom destinacijom u BiH za investicije. Svi uslovi da budemo privredni centar BiH postoje. Imamo kvalitetne ljudske resurse, radnu snagu, idealan geografski položaj i u protekle dvije godine poduzeli smo desetine mjera s ciljem da domaći i strani investitori upravo u Zenici otvaraju nova radna mjesta”, izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Predstavljajući rezultate rada Gradske uprave na poboljšanju stanja privrede u našem gradu, gradonačelnik Kasumović je rekao da napori u oživljavanju Poslovne zone Zenica I daju rezultate i da će zahvaljujući novim infrastrukturnim zahvatima na ovoj lokaciji uskoro biti otvoren veći broj novih preduzeća.

Gradska uprava stvorila je sve preduslove za otvaranje dvije nove poslovne zone, “Zenica jug” na lokaciji “Antena” i “Zenica sjever” u Banlozima. Međutim, uslijed opstrukcija Vlade i Skupštine Zeničko – dobojskog kantona, Grad Zenica je jedini u ZDK kojem se ne želi ovjeriti prostorno – planska dokumentacija, neophodna za ubrzan razvoj.

“Otvaranjem novih poslovnih zona za koje se nadam da ćemo dobiti prostorno-plansku dokumentaciju i da ćemo dobiti prilika da kreiramo ambijent da se mogu dešavati investicije, sigurno bi imali prostora za upošljavanje još najmanje 3.000 građana”, kaže Amra Mehmedić, pomoćnica gradonačelnika za privredu i upravljanje razvojem.

Do pozitivnih ekonomskih pomaka u Gradu došlo je zahvaljujući brojnim aktivnostima u koje je Gradska uprava kroz Privredni savjet uključila i lokalne privrednike čije su sugestije od velike pomoći u kreiranju povoljnijeg privrednog ambijenta.

“U protekle dvije godine izdvajanja za poljoprivredu su povećana za 203 posto, a za privredu 150 posto. U 2019. godini je opredjeljeno milion KM za infrastrukturu u Poslovnoj zoni Zenica I, od čega je čak 400.000 grant sredstava. Za podsticaje je planirano 300.000 KM, a za subvencioniranje kamata za investicije 100.000 KM. Rezultati su dobri ali mogu biti još bolji i dajemo sve od sebe da svaki dan budu bolji”, dodaje Mehmedić.

Prema riječima Senada Pašalića, direktora Zeničke razvojne agencije ZEDA, Poslovna zona “Zenica I” u velikoj je ekspanziji.

“Ovo što se dešava u Zenici potvrda je opravdane odluke o uspostavi Poslovne zone Zenica I. U fukusu našeg djelovanja trebaju biti domaći privrednici kojima stvaramo optimalne uslove za biznis”, kaže Pašalić.