Sredstva za male grantove projektima iz oblasti zdravstva

U sjedištu Gradske uprave u Zenici danas je priređen sastanak predstavnika Federalnog ministarstva zdravstva i predstavnika ustanova i organizacija iz Zenice, koji su konkurisali na male grantove u okviru projekta Smanjivanje rizika faktora za zdravlje stanovništva BiH.

Ukupno, planirani iznos za Zenicu je 225 hiljada maraka, pri čemu je 14 subjekata, zdravstvenih ustanova ili organizacija nevladinog sektora dobilo sredstva. Pojedinačan iznos po projektu kreće se od 10 do 20 hiljada maraka.

Sa subjektima kojima su odobreni projekti potpisani su odgovarajući ugovori.

-Ovi mali grantovi su podrška aktivnostima ka sticanju zdravih navika i to od malena kako u korištenju zdrave hrane,tako u smislu tjelovježbe, borbe protiv kontaminiranog prostora, kao što je duhan ili narastajući problem nargile i nargila barova, te problem alkoholizma, ukazala je Vildana Doder, pomoćnica federalnog ministra zdravstva.

Dodaje da će rezultati ovog pilot projekta biti osnova za eventualni nastavak aktivnosti i dobijanje novih sredstava za Zenicu i Mostar, koji je također u u ovom programu Federalnog ministarstva zdravstva. (Š.B.)