Otvorena izložba “Tradicija i savremenost Tatara, poljskih muslimana“

„Tradicija i savremenost Tatara, poljskih muslimana“, naziv je izložbe koja je danas otvorena u Muzeju grada Zenice. Njen je organizator Ambasada Republike Poljske u Bosni i Hercegovini u saradnji sa gradskim muzejom.

Zenička publika od danas ima priliku da se podrobnije upozna sa istorijom jedne male etničke zajednice koja u Poljskoj živi od 14 stoljeća. U davna vremena, u Poljskom kraljevstvu dobijali su zemlju i plemićke privilegije, te pravo na vjeroispovjest i tradiciju. Plemići danas više nisu, ali pravo na vjeru, identitet i tradiciju ostalo je kroz vjekove. “Vjekove u kojima su se, kroz brojne ratove protiv okupatora, dokazali kao izvrsni ratnici i istinske poljske patriote”, kaže ambasador Republike Poljske u BiH, Jaroslaw Lindenberg

Tatara je u Poljskoj do drugog svjetskog rata bilo do šest hiljada, a danas ih je oko tri hiljade. Tatari su po tradiciji suniti, ali u njihovoj vjerskoj praksi ima i elemenata šiitskog islama. Uz Bošnjake i neke druge narode, ističe Kenan Hodžić sekretar Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici, Tatari su još jedan dobar primjer uspješne integracije muslimana u evropsko društvo. Ova izložba, dodaje, pokazuje da oni nisu odnekud došli već da su vjekovima dio evropske civilizacije i kulture. Otvarajući današnju izložbu u Muzeju grada Zenice, ambasador Poljske Jaroslaw Lindenberg, otvorio je i međunarodnu kulturnu manifestaciju „Zeničko proljeće“, iako još nije izvjesno da li će ona biti održana.(Danko Travar)