Forum građana Zenica i ove godine organizuje bogat program povodom Čimburijade

Još dva dana ostala su do tradicionalne zeničke Čimburijade. Kao i proteklih, i ove godine organizator je Forum građana Zenice, a biće priređen zabavno-kulturni program uz tradicionalno pravljenje čimbura od 1500 jaja.

Čimburijada se tradicionalno održava na Kamberovića polju gdje se okupljaju brojni građani kako bi proslavili dolazak proljeća. U okviru programa koji počinje od deset sati, biće upriličeno pravljenje i podjele čimbura od 1500 jaja, rafting regata na rijeci Bosni, kulturno-zabavni program.

Na svečano otvorenju Čimburijade biće upriličena i promocija fotografija, sa konkursa  “Čimburijada – Zeničani su tradicija“.

– Zadaća Foruma građana jeste da Čimburijada ima urbani karakter, jer su se prije pojavljivali određeni problemi poput ulaska automobila na zelene površine, loženje vatre, kazali su iz ovog udruženja, dodajući da su 2007 godine po prvi put uveli eko toalete, te su na taj način stvoreni elementarni uslovi za ugodan boravak, kako veselih družina tako i gostiju. (D.S.)